» Macahel Bizimdir İnisiyatifi - Macahel'in ve Macahelli'nin Sesi
Anasayfan Yap Favorilerine Ekle E-Posta Tavsiye Et İletişim Player'i Aç Siteyi Kişiselleştir
   
   
   
 

Ana Sayfa

Yazılar

Dilekçeler

Röportajlar

Haberler

Ziyaretçi Defteri

Bağlantılar

Forum

Resim Galerisi

Videolar

Site Üyeleri

İletişim
 
Üyelik Kullanıcı Adı :  Şifre :  Güvenlik :  Hatırla :    
 
 
Forumdaki Son Cevaplar : Macahel Vakfında alicengiz oyunları mı?..(MacahelBizimdir) CHPli Artvin Belediyesi HES Yapıyor..(Mereta) Getirilerini gördükçe HES desteklenecek..(Mereta) HESler Enerji İthalatını Düşürdü..(Mereta) Hidroelektrik Enerji ve Çalışma Sistemi..(Mereta) Macahel’deki Festival Adlı Gösterinin14’..(Mereta) Sözde Çevrecilik..(Mereta) Borçka Köylere Hizmet Götürme Birliği..(MacahelBizimdir) Elektriği Kesilen Köy, Rüzgar Enerjisind..(Mereta) Macahelin Geleceğine Dair Dışarıdan Bir ..(Maralli) Muhalefet Parti Belgelerinde HESler..(Mereta) Yenilenebilir Enerji ve Çevre..(Mereta) MGK Kararlarında HES..(Mereta) HES karşıtlarını fosil yakıt lobisi kışk..(Mereta) Yenilenebilir Enerji Nedir?..(Mereta)
                
» [ MacahelBizimdir.Org Forum ] [ Tema Vakfı ] [ Macahel’i Turizme Açmak İsteyenler, Ayder’de Olanları Görmeli ]
Mereta
[Forum Yöneticisi]



MSN : Yazmamiş
Yaş : 47
Cinsiyet : Bay
Mesaj sayısı : 46
Giriş sayısı : 64
Puanı : 0
Konudan aldığı puan : 0
Puan verenler
Konuya Puan ver

Tema Vakfı Başkanının Macahel’deki son festivalde helallik isteyerek, dolaylı olarak özür dilemesi, yöredeki faaliyetlerle ilgili vicdani bir muhasebenin yapılması olarak yorumlanabilir. Bu yorumdan yola çıkarak, turizm faaliyetleri çerçevesinde Macahel doğası adına vicdani bir seslenişte bulunmanın yararlı olacağını umuyoruz.

Tema, şimdiye kadar düzenlediği turlarla, Camili’deki oteliyle birçok insanı yöreye getirmiş ve yaptığı reklamlarla da bu faaliyetin önünü açmıştır. Yörede kaçak olarak açılan pansiyonlar bunun göstergesidir. Keza bunlardan bağımsız olarak, bireysel ya da toplu başka gezilerin yapıldığı da bilinmektedir.

Vicdani olarak Tema Başkanı, yöreli olmayan birçok kişiye bu güzel doğayı gösterme imkânı tanıdığı için kendini mutlu ve vicdanen rahat sayıyor olabilir. Peki, bu faaliyetlerinin, Ayder yaylasında, keza Uzungöl’de, kısaca sonradan turizme açılan doğa harikası pek çok yerde sebep olduğu gibi, orta ve uzun vadede Macahel’de de sebep olabileceği (şimdiden sinyalleri görünen) kirliliklerin, çirkin yapılaşmanın ve en önemlisi kültürel yozlaşmanın vicdani sorumluluğunu da kabul ediyor mu? Eğer bu hususta koruma statülerine dayanıyorsa, bunun işe yaramadığı Ayder örneğinde olduğu gibi açıktır. Macahel’i festival, belgesel vs. diye afişe ederek, nesiller boyu kendi dengesi içinde korunan güzelim doğanın ve özgün kültürün, bu faaliyetlerle oluşan dengesizlikle bozulmayacağını garanti edebiliyor mu? Yöre doğasına dışarıdan bırakılan her çöpte, özgün kültürden her sapmada bu faaliyetlerin bir vebali yok mu? Kısaca Macahel doğasının ve kültürünün hakkı ne olacak?

Macahel insanlarıyla yaşananlar dolayısıyla istenen helalliğin bir diğer boyutu da Macahel doğasına, kültürüne yönelik oluşturulan bu tehlikelerdir. Bu konudaki vebalden kurtulmanın tek yolu ve samimi bir vicdan muhasebesi için atılacak keskin adım, bu faaliyetlere vakit geç olmadan son verme, mevcut oteli kapatma ya da bir kamu kuruluşuna devretme olarak görülmektedir.

Hurriyet.com.tr’de yer alan haber:

 

Maalesef burası Ayder Yaylası

9 Aralık 2008

Muhammet KAÇAR/ÇAMLIHEMŞİN (Rize), (DHA)

TURİZM Merkezi, Belediye Mücavir Alanı, Milli Park, SİT alanı ve son olarak da Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi ilan edilen Rize'nin ünlü Ayder Yaylası, tüm bu koruma gerektiren kararlara karşın yine de özelliğini koruyamıyor. Birbiri ardına yükselen betonarme binalar nedeniyle korunacak herhangi bir doğal güzellik kalmadığı gerekçesiyle Milli Park statüsünün kaldırılması için girişim başlatılan yaylanın bu hale gelmesine, kurumlar arasında yaşanan yetki karmaşasının yol açtığı belirtiliyor.

İŞTE AYDER YAYLASI'NDAN FOTOĞRAFLAR

Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi'nde yer alan ünlü Ayder Yaylası, 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Turizm Merkezi ilan edildi. Aynı zamanda belediye mücavir alanı olan ve doğal güzelliği ile öne çıkan yaylada bu tarihten sonra gelişigüzel yapılaşma başladı. Bunun üzerine yayla, 1994 yılında Milli Park, 1998 yılında ise SİT alanı ilan edilerek, sözde koruma altına alındı. Tüm bu koruma girişimlerine rağmen yapılaşmanın devam ettiği Ayder ve çevresinde 311 kişi, ‘kaçak yapılaşma ile SİT ve Milli Park yasalarına muhalefet’ten yargılandı. Yayla, 2006 yılında da Bakanlar Kurulu Kararı ile ‘Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi’ ilan edildi. Tüm bu koruma girişimlerine rağmen yükselen betonarme binalar ile daha önce yapılan binaların çevreye uyumunun yapılamaması yaylanın doğal güzelliğini de bozdu.

Rize Çevre ve Orman Müdürlüğü, bir süredir üzerinde çalışılan, Kaçkar Dağları Milli Parkı Uzun Devreli Gelişim Planı kapsamında Ayder Yaylası'nın, çirkin yapılaşma, doğal yapının bozulması ve alanda korunacak herhangi bir doğal güzelliğin kalmaması nedeniyle Milli Park Alanı sınırlarından çıkarılması için çalışma başlattı. Yaylada son aylarda yapımına başlanan 5 bina için inceleme başlatan Valilik ise inşaatları durdurttu.

ÇOK BAŞLILILIK BU HALE GETİRDİ

Ayder Çevre ve Turizm Derneği Başkan Yardımcısı Murat Yazıcı ise yaylada yaşanan çok başlılıktan faydalananların betonarme binalar yaptığını belirterek, “Yaylada gelişigüzel binalar az da olsa yapılıyor. Burada yaşanan çok başlılıktan faydalananlar var. Hem turizmcilik yapıp hem de doğayı korumak durumundayız. İkisini aynı anda yürütmemiz lazım” dedi. Ayder'in, belediye mücavir alanı, SİT ve Milli Park ilan edilmesiyle yetki karmaşası yaşandığını ifade eden Yazıcı, şunları söyledi:

“Biri ‘Yayla benim’, diğeri ‘Ben yetkiliyim’ diyor. Diğeri ise ‘Sizin yetkiniz yok’ diye karşı çıkıyor. Bundan faydalananlar da betonarme binalar dikiyor. Ayder artık dünyada bir marka oldu. Ne yazık ki yeterli tesisimiz yok. Var olan tesisleri güzelleştirmemiz gerekiyor. Bunu yaparken doğa turizminden kazanç elde ettiğimizi unutmamalıyız. Elimizden geldiği kadar korumak zorundayız. Öncelikle koruma amaçlı kesin ve net kararlar alınması gerekiyor. Çok başlılığa da artık bir son verilmeli. Çok başlılık yaylayı bu hale getirdi. Kimin yetkili, kimin yetkisiz olacağının belirlenip, yayladan bir kurumun sorumlu hale getirilmesi lazım. Ardından da kararlı adımlar atılmalı. Bu işler lafla olmuyor. Binalar yapılacaksa da belirlenecek projelerle yapılması lazım.”

Ayder Yaylası, Çamlıhemşin İlçesi'nin 19 kilometre güney doğusunda, 1350 metre yükseklikte yer alıyor. Fırtına Deresi boyunca eşsiz doğa güzelliklerini izleyerek ulaşılan Ayder Yaylası, çevresini saran çam ormanları, şelaleleri, yöresel mimarideki evleri, çiçekleri ve bu çiçeklerden elde edilen balı ve şifalı kaplıcasıyla sırtını Kaçkarlar'a dayamış, çam örtülü yamaçlarla kaplı cennet görünümündedir. Yaz aylarında yerli ve yabancı turistler 55 derece sıcaklıktaki yeraltından gelen, şifalı kaplıca suyundan yararlanıyor. Kaplıca suyunun, romatizmal hastalıklar, iç hastalıkları, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor. Yayla 2004 yılından itibaren ülkemizde ilk defa gerçekleştirilen helikopterle kayak sporu ‘Heliski’ ile de ismini dünyaya duyurdu, çekiciliğini arttırıp, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi. Yaylada ayrıca trekking, jeep safari, foto safari, kampçılık, dağcılık gibi birçok turizm aktivitesi yapılıyor.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/10536342.asp?gid=229




..
09.12.2008 06:51:02
         
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
» Cevap dutxuri
dutxuri
[Yeni Asker]



MSN : Yazmamiş
Yaş : 39
Cinsiyet : Bayan
Mesaj sayısı : 6
Giriş sayısı : 15
Puanı : 0



...SeVmEk YüReK İsTeR...
13.12.2008 04:59:38
         
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
» Cevap Mereta
Mereta
[Forum Yöneticisi]



MSN : Yazmamiş
Yaş : 47
Cinsiyet : Bay
Mesaj sayısı : 46
Giriş sayısı : 64
Puanı : 0

Ayder Yaylası için ‘Revize İmar Planı’ hazırlandı

5 koruma kararının koruyamadığı yaylada binaların yükselişi engellenemedi.

12:59 | 06 Eylül 2010

Muhammet KAÇAR/ ÇAMLIHEMŞİN (Rize),(DHA)

 TURİZM Merkezi, Belediye Mücavir Alanı, Milli Park, SİT alanı ve son olarak da Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi ilan edilen, ancak tüm bu koruma gerektiren kararlara karşın yine de betonarme binaların yükselişinin engelenemediği Rize'nin ünlü Ayder Yaylası için Bağlantı adresi Sadece üyeler içindir!yeni Revize İmar Planı hazırlandı. Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda görüşülecek yeni imar planın onaylanması halinde yeni düzenlemeler gelecek.

Çamlıhemşin İlçesi’nde yer alan Ayder Yaylası, 1987 yılında
Bakanlar Kurulu kararı ile Turizm Merkezi ilan edildi. Aynı zamanda belediye mücavir alanı olan ve doğal güzelliği ile öne çıkan yaylada bu tarihten sonra gelişigüzel yapılaşma başladı. Bunun üzerine yayla, 1994 yılında Milli Park, 1998 yılında ise SİT alanı ilan edilerek, sözde koruma altına alındı. Tüm bu koruma girişimlerine rağmen yapılaşmanın devam ettiği Ayder ve çevresinde iki yıl önce 311 kişi, ‘Kaçak yapılaşma ile SİT ve Milli Park yasalarına muhalefet’ suçlamasıyla yargılandı. Yayla, 2006 yılında da Bakanlar Kurulu Kararı ile ‘Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi’ ilan edildi. Tüm bu koruma girişimlerine rağmen yükselen betonarme binalar ile daha önce yapılan binaların çevreye uyumunun sağlanmaması yaylanın doğal güzelliğini bozdu.

Çamlıhemşin Belediyesi, Ayder Yaylası için 2 yıldır sürdürdüğü çalışmalar sonucu yeni Revize İmar Planı hazırladı. Belediye Meclisi’nde kabul edilen ve Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na gönderilen plan bu ay içerisinde görüşülecek. Çamlıhemşin’in Bağımsız Belediye Başkanı İdris Lütfü Melek, Ayder yaylasının yapılaşma ile ilgili problemlerinin yıllardır ihmal edildiğini belirterek, yaylada 30 yıldır imara aykırı bir yapılaşma olduğunu söyledi. Bölgenin 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Turizm Merkezi ilan edildiğini ifade eden Melek, “Ama yıllar sonra imar planı yapmak akla geldi. O dönemde imar planı yapılmış olsaydı belki de bu kadar yoğun, çarpık ve kaçak yapılaşma olmayacaktı. Geçmişe ağıt yapmak sorunu çözmüyor. O nedenle biz bir revize imar planı hazırladık. Belediye meclisinde oy birliğine yakın bir oyla kabul edilen planı Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarına Koruma Bölge Kurulu’na gönderdik. Bu ay içerisinde plan gündeme alınarak görüşülecek” dedi.

Melek, hazırlanan yeni planla hem Ayder’in doğal karakteristik yapısını korumayı, hem de vatandaşı mağdur etmemeye çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi: “Ne o tarafa ne bu tarafa diye bir yol izlemeye çalıştık. Vatandaşın da mağdur olmasını istemiyoruz. Ama Ayder’in doğal güzelliğini bozulmasını da istemiyoruz. Ayder, Doğu
Karadeniz’in dışa açılan penceresidir. Yapacağımız bir hata gelecek kuşakları etkileyecektir. Ayder ve imar deyince dizlerim titriyor. Sorumluluğu çok büyük olan bir iş. Onun için sıkı bir çalışma yaptık. Planımız 1’inci derece SİT alanlarının sıkı korunmasını içeriyor. Yapı yoğunluğunu çoğaltmıyor. Kat yüksekliğini sınırlıyor. Önceki plan, yayla içerisindeki her eve 5 metre genişliğinde araç yolu öngörüyordu. Biz bunu yeni planda değiştirerek patika yola dönüştürdük. Yayla içine araç girişine izin vermedik. Yapacağımız yürüyüş yolları ile vatandaşlar evlerine hem kolayca ulaşacak hem de bu yol güzergahından su ve elektrik hattını evine ulaştıracak. Plan ayrıca yeşil alanları artırmayı da ön görüyor. Bu nedenle evi, arazisinin yüzde 30’unu geçenlere yeşil alan satın alma zorunluluğu getirdik. Yeşil alanı varsa evinin çevresinden, böyle bir imkan yoksa yaylanın başka bir alanından satın alacak. Yeni ev yapacak olanlar da arazisinin yüzde 30’una ev yapacak, diğer alan yeşil olarak kalacak. Ayrıca betonarme binalarında ahşapla kaplanması planlanıyor. Yayla bu planla korunarak gelecek nesillere bozulmadan aktarılmış olacak.”

http://www.milliyet.com.tr/ayder-yaylasi-icin-revize-imar-plani-hazirlandi/turkiye/sondakika/06.09.2010/1285742/default.htm




..
31.10.2010 14:07:43
         
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
[1]
                

» Forum istatistikleri
Foruma Açılan son 5 konu
Açan
Forum istatistikleri
Macahel Vakfında alicengiz oyunları mı?..
MacahelBizimdir
CHPli Artvin Belediyesi HES Yapıyor..
Mereta
Getirilerini gördükçe HES desteklenecek..
Mereta
HESler Enerji İthalatını Düşürdü..
Mereta
Macahel’deki Festival Adlı Gösterinin14’..
Mereta
Forumdaki 3 Kategoride 10 Forum var, Bu forumlara açılan 60 Konuya 26 Cevap yazıldı..
İyiki Doğdunuz Nice yıllara.. » ayhanaydin08 , 
Son Girişler MacahelBizimdir 59459867.dk Önce rgulbin 600000127.dk Önce Mereta 655254407.dk Önce mustafaozbas 656496396.dk Önce arif_08 717078721.dk Önce muhammethuseyin 718236365.dk Önce koza77 718320419.dk Önce Maralli 718919757.dk Önce mereta08 775230099.dk Önce urfamerkez 775337811.dk Önce
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
2002-2016 © Copyright Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Website motorumuz © 2006-2007 ByCafer & Aspsitem tarafindan üretilip gelistirilmistir.
Macahel Bizimdir E-Posta Grubu (Sadece Macahelliler)
E-posta:
Genel