» Macahel Bizimdir İnisiyatifi - Macahel'in ve Macahelli'nin Sesi
Anasayfan Yap Favorilerine Ekle E-Posta Tavsiye Et İletişim Player'i Aç Siteyi Kişiselleştir
   
   
   
 

Ana Sayfa

Yazılar

Dilekçeler

Röportajlar

Haberler

Ziyaretçi Defteri

Bağlantılar

Forum

Resim Galerisi

Videolar

Site Üyeleri

İletişim
 
Üyelik Kullanıcı Adı :  Şifre :  Güvenlik :  Hatırla :    
 
 
Forumdaki Son Cevaplar : Macahel Vakfında alicengiz oyunları mı?..(MacahelBizimdir) CHPli Artvin Belediyesi HES Yapıyor..(Mereta) Getirilerini gördükçe HES desteklenecek..(Mereta) HESler Enerji İthalatını Düşürdü..(Mereta) Hidroelektrik Enerji ve Çalışma Sistemi..(Mereta) Macahel’deki Festival Adlı Gösterinin14’..(Mereta) Sözde Çevrecilik..(Mereta) Borçka Köylere Hizmet Götürme Birliği..(MacahelBizimdir) Elektriği Kesilen Köy, Rüzgar Enerjisind..(Mereta) Macahelin Geleceğine Dair Dışarıdan Bir ..(Maralli) Muhalefet Parti Belgelerinde HESler..(Mereta) Yenilenebilir Enerji ve Çevre..(Mereta) MGK Kararlarında HES..(Mereta) HES karşıtlarını fosil yakıt lobisi kışk..(Mereta) Yenilenebilir Enerji Nedir?..(Mereta)
                
» [ MacahelBizimdir.Org Forum ] [ Gef-Biyosfer ] [ Biyosfer rezervi başvuru formu hakkında sorular ]
MacahelBizimdir
[Genel Sorumlu Site Editörü]



MSN : Yazmamiş
Yaş : 45
Cinsiyet : Bay
Mesaj sayısı : 16
Giriş sayısı : 1147
Puanı : 1
Konudan aldığı puan : 0
Puan verenler
Konuya Puan ver

GEF-II Camili Yönetimine aşağıdaki mail gönderilmiştir: (12.04.2005)

Sn. Ahmet Emin Mercan

GEF-II Camili Proje Müdürü,

Sitenizde yer alan (4.4.2005) “UNESCO temsilcisi Sn.Nihat ZAL ve Proje Yönetim Biriminin katkılarıyla hazırlanan ''Biyosfer Rezerv Alanı'' başvuru formu,Orman Bölge Müdürü Sn.Mustafa MEYDAN,Borçka Kaymakamı Sn.Ogün BAHADIR,Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Sn. Ersin DURMUŞ,Orman İşletme Müdürü Sn.İbrahim BESİ ve Proje Müdürü Ahmet Emin MERCAN tarafından imzalandı.

İmzalanan başvuru formu Orman Genel Müdürü Sn. Osman KAHVECİ ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Sn. Mustafa Kemal YALINKILIÇ tarafından imzalandıktan sonra Camili Proje alanını uluslararası bir prestije kavuşturması yolunda son nokta olan UNESCO'ya onay için gönderilecek.

Biyosfer Rezerv Alanı başvuru formunun Türkçe ve İngilizcesini temin etmek isteyenler Camili Proje Yönetim Birimine başvurabilirler” haberi bağlamında yöremizle ilgili biyosfer rezerv alanı başvuru formunun imzalandığını öğrenmiş bulunuyoruz.

Bu gelişmeye ilişkin görüş ve eleştirilerimizi dile getirmeden önce, konuyla ilgili bazı hususları öğrenmek istiyoruz:

- Formun hazırlanmasında yerel yönetimden, yerel inisiyatiften (teknik ifadeyle yerel ilgi gruplarından) bir katılım olup olmadığı,

- Camili’yi temsil eden tüzel kişilik olarak Camili Köyler Birliği yönetiminin imzasına niçin gerek duyulmadığı,

- Biyosfer rezerv alanı bağlamında bulunması gereken (“mutlak koruma zonu”, “tampon zon” ve “geçiş zonu”) zonlamanın ne şekilde gerçekleştirildiği, bu yerlerin sınırlarının neresi olduğu,

- Biyosfer rezerv sisteminin getirileri, sınırlamaları konusunda yerel düzeyde ne gibi tartışma ve bilgilendirmenin yapıldığı, bu konuda acele edilmesinde projenin süresinin 2006’da sona ermesinin etkili olup olmadığı,

- Formun Türkçe ve İngilizcesini, mail yoluyla elde etmemizin mümkün olup olmadığı.

Saygılarımızla.

*Macahel Bizimdir İnisiyatifi-Aktif Üyeleri*




Site Yönetimi
18.04.2007 14:28:11
         
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
» Cevap MacahelBizimdir
MacahelBizimdir
[Genel Sorumlu Site Editörü]



MSN : Yazmamiş
Yaş : 45
Cinsiyet : Bay
Mesaj sayısı : 16
Giriş sayısı : 1147
Puanı : 1

GEF-II Camili Yönetiminden Cevap (16.04.2005):

Merhabalar,

Toplantı nedeniyle Ankara'da olmam sebebiyle konu ile ilgili açıklamam gecikti.

Elbette ilgi duyan herkes, taslak (!) Biyosfer Rezerv Alanı başvuru formunu müdürlüğümüzden temin edebilir.

1-Başvuru formu incelendiğinde görüleceği üzere, formda alanla ilgili bilgiler bulunmaktadır.Bu bilgiler ,Flora ve fauna danışman raporları ile alanda 4 ay çalıştırılmış olan sosyologun raporlarından alınmıştır.Özellikle sosyolog raporunda yer alan bütün hususlar yerel halkla ya da yerel halk temsilcileri ile bire bir görüşmelerle elde edilen bilgilerden oluşmaktadır.Dolayısıyla dolaylı bir katılım mevcuttur.

2-Web sitemizde yayınlanan haberde açıklandığı üzere,başvuru formunun sadece yerel hükümet temsilcileri tarafından imzaları tamamlanmıştır.Camili'yi temsil eden Köyler Birliği tarafından başvuru formunun imzalanması aşamasına gelinmemiştir.Çünkü resmi bir ilan sözkonusu değildir.Hatta yapılan başvurunun kabul edilip edilmeyeceği bile belli değildir.Yapılan çalışma başvuru formunun hazırlanması ve UNESCO'ya sunulma prosedürünün tamamlanmasıdır.Muhtemelen başvuru formunun UNESCO tarafından incelenmeye alınmasının ardından resmi kabul gerçekleşmeden ve ilan işlemi tamamlanmadan önce, alanı temsil eden Köyler Birliği ya da yerel halk temsilcileri ile görüşme ve imza aşamasına gelinecektir.

3-Zonlama (bölgeleme) ile ilgili harita zaman zaman toplantılarda yerel temsilcileri ile görüşülmüş olup mevcut tabiatı koruma alanları dışında yeni bir koruma alanı (tampon zon da dahil olmak üzere) öngörülmemektedir.Tabiatı Koruma Alanları 1998 yılında Bakanlığımızca tesis edilmiş olup yasal statüsü kanunlarla tespit edilmiştir.Tampon zon da geleneksel kullanımla ilgili herhangi bir kısıtlama da yoktur.Tampon zonda temel amaç, bir takım aktiviteleri(turizm vb.)bir plan dahilinde yürütmek ve Camili'yi önemli ve bulunmaz kılan değerlerin farkındalığını sağlamaktır.Bölgeleme işlemi Orman Amenajman Planı ile de uyumludur.Geleneksel kullanımlar göz önüne alınarak bölgeleme yapılmıştır.

4-Biyosfer rezerv alanı yeni bir koruma alanı tesisi şeklinde değildir.İyi incelendiğinde görülecektir ki ;Biyosfer rezerv alanı Camili'de şu an mevcut olan geleneksel kullanım modeline en uygun modeldir.Biyosfer rezerv alanı ile ilgili bilgiler,web sitemizde 4-5 dır ilgi mevcut olup konusu geçtiğinde her seferinde mümkün olduğunca bilgilendirme yapılmaya çalışılmıştır.Biyosfer rezerv alanı ile ilgili geniş bilgilendirme talep edilmesi halinde her ilgi grubuna yapılacaktır.

5-Biyosfer rezerv alanı başvurusunun projenin yürürlük süresi ile bağlantısı bulunmamaktadır.Biyosfer Rezerv alanı başvurusunun GEF-2 projesi ile ilişkisi başvuru formunun hazırlanmasıdır.İlan ve kabul süreci ise tamamen farklı bir kurum tarafından yapılmaktadır(UNESCO).

6-Formun türkçe ve ingilizcesini mail ortamında gönderme şansımız ne yazık ki yok.Konuya ilgi duyanlarla ortak akılla bu işi sonlandırmak için herkesin görüş ve düşüncelerine açık olduğumuzu açıklamak isterim.

Saygılarımla.

Ahmet Emin MERCAN




Site Yönetimi
18.04.2007 14:30:01
         
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
» Cevap MacahelBizimdir
MacahelBizimdir
[Genel Sorumlu Site Editörü]



MSN : Yazmamiş
Yaş : 45
Cinsiyet : Bay
Mesaj sayısı : 16
Giriş sayısı : 1147
Puanı : 1

Verilen Cevaba Cevap (20.04.2005):

Sn. Ahmet Emin MERCAN,

Tarafınızca yapılan açıklama bağlamında, biyosfer rezerv alanı başvuru formunun imzalanmasına ilişkin gelişme hakkındaki görüş ve eleştirilerimiz aşağıdadır:

Öncelikle her ne kadar yaptığınız açıklamada başvuru formunun "Taslak" olduğu belirtiliyor ve ünlem işaretiyle bu vurgulanıyorsa da sitenizde yer alan duyuruda buna ilişkin bir açıklama yer almamaktadır. Kaldı ki UNESCO yetkilisiyle hazırlanıp, belirtilen yerel idare yöneticilerince imzalanan ve onay için ilgili mercilere gönderilen bir formun taslak olmadığı da aşikardır!

- Formun hazırlanmasında Camili yerel yönetiminin, ilgi gruplarının ne şekilde katılımının sağlandığına ilişkin sorumuza, danışmanlarınızca hazırlanmış, flora, fauna ve sosyolog raporlarından yararlanıldığını ve böylece dolaylı katılımın mevcut olduğu (!) açıklaması getirilmiştir. Bir defa gerek doğrudan gerekse dolaylı "katılım"dan kastedilenin bu olmadığı bellidir. Ayrıca "dolaylı katılım"a doğrudan katılımın mümkün olmadığı çok istisnai bir durumda başvurulabilir. Oysa, geçen yıllardan farklı olarak, artık Camili'de "Camili Köyler Birliği" şeklinde muhatap, tek bir tüzel kişilik mevcut olup, kolaylıkla "doğrudan" katılımın sağlanması imkan dahilindedir. Ayrıca dolaylı katılım olarak sunulan raporların yetersizliği konunun bir başka boyutudur. Flora ve fauna çalışmalarının, yol kenarlarında, yöre coğrafyasına uzak bir şekilde, sosyolog raporlarının ise, yöre kültüründen tamamen habersiz ve ilgisiz kişilerce ve bir iki köyle sınırlı yapıldığı herkesçe bilinen ve çeşitli yayınlarda eleştirilen bir husustur. Bundan başka, ilanında doğrudan katılımının sağlanmadığı bir koruma sistemine daha sonra insanlardan nasıl uyulması beklenecektir? Bu yöntem, "sürdürülebilir yönetim", "katılımcı yönetim" kavramlarıyla nasıl bağdaştırılmaktadır?

- Başvuru formunun yerel hükümet temsilcilerince imzalandığı,Camili Köyler Birliği'nin imzalaması aşamasına gelinmediği, çünkü resmi bir ilanın olmadığı, hatta kabul edilip edilmeyeceğinin belli olmadığı, ancak kabul edildikten sonra yörelilerle görüşme ve imzanın olacağı söylenmektedir. Bu açıklama tatmin edici olmadığı gibi, çelişkili, şüphe doğurucu anlamlar da içermektedir. Birincisi, Camili Köyler Birliği, sivil bir teşkilat, ayrı bir idare olmayıp, yerel hükümetin, idarenin bir parçasıdır, bir yerel "idare" birliğidir. Dolayısıyla Camili'yle ilgili bir imza söz konusuysa imzasına ihtiyaç olan yerel hükümet birimlerinin başında gelmektedir. Bu aynı zamanda idare mantığının da basit bir gereğidir. Bu kıyas yapılacak olursa, belediyeyle ilgili bir hususta, diğer yerel idare birimlerinin imzasının alınması, ancak belediyenin imzasına gerek duyulmaması böyledir. İkincisi, başvuru, merkezi idare ve UNESCO tarafından onaylandıktan sonra, Camili Köyler Birliği'nin imzasının fonksiyonu, değeri nedir? Bir oldu-bittiyi kabul etmesi, buna uyması, bunu uygulaması mı istenecektir? Camili Köyler Birliği, Proje Yönetiminizce bir alt birim olarak mı düşünülmekte, sanılmaktadır? Bütün bu yaklaşımların ne hukuki ne de bizatihi GEF-II Projesinin öngördüğü katılımcı, sürdürülebilir yönetimle izahı mümkün değildir. Biyosfer sisteminin ilan edileceği yerin yerel hükümet temsilcilerinin, yerel ilgi gruplarının dışarıda bırakıldığı bir başvuru sürecini, bir defa UNESCO Türkiye temsilcisinin imzalamış olması düşündürücü olduğu gibi, bunun merkezi yönetim ve nihai makam UNESCO tarafından kabul ve onaylanması mümkün olmamalıdır!

- Zonlama sisteminin ne şekilde gerçekleştiği, sınırları çok önemlidir. Yeni bir mutlak zonun (yasal sınırlamalar içeren koruma alanlarının) öngörülmeyeceği ifade edilse de mevcut koruma alanları konusunda halen bir mutabakat söz konusu değildir. Efeler-Gorgit Tabiatı Koruma Alanları, 1998 yılında yöre dışı sivil toplum örgütlerinin girişimi ile ve yine hiçbir şekilde yerel hükümet temsilcilerinin (köy tüzel kişiliklerinin) ve ilgi gruplarının görüşü alınmadan, hiçbir kamu yararı olmadığı halde, aksine bu bölgelerin yerel halk tarafından sınırlama olmaksızın doğaya zararsız kullanımında kamu yararı varken, Milli Parklar Kanunu'ndaki ilan kriterlerini tam olarak yerine getirmeden ilan edilmiştir. Dolayısıyla halkın benimsemediği, kamu yararının bulunmadığı bu alanlara ilişkin işlemlerin bir an önce, buralarının Kanun gereği işler hale getirilmesi için yapılması gereken çalışmalar başlatılmadan, gereksiz harcamalar yapılmadan geri alınması gerekmektedir. Sonuç itibariyle yeni koruma alanı ilan edilmeyecek olsa da mevcut mutlak zon kabul edilebilir olamadığından biyosfer ilanı için söz konusu olan zonlamada sorun vardır.

- Biyosfer sistemi mevcut kullanıma yaklaşan bir sistem olsa da içerdiği zonlama ve bu bağlamda koruma baskısı, kabul edilebilirliği için önemli bir sorundur. Macahel'in mevcut, başarılı koruma sisteminin, biyosfer veya bir başka sistemi niçin gerektirdiği iyi açıklanmalı, bilgilendirme bununla ilgili olmalıdır. Bizce mevcut sistem, ayrı bir ilan ve tescili gerektirmeyen bir başarıdadır. Resmileştirilmesi gereken husus, yöre doğasının en önemli parçası olan ormanların geleneksel, zilyedliğe dayalı kullanımıdır. Diğer geleneksel koruma alışkanlıklarının saptanmasıdır.

- Biyosfer ilanının Proje süresiyle ilgisi bulunmuyorsa, yeterince tartışılmadan, acele bir şekilde, yerel idare temsilcilerinin dahi bilgisi olmaksızın başvuru sürecine geçilmesinin gerekçesi izah edilmelidir.

- Başvuru formunun veya önemli kısımlarının, en azından web sitenizde kamuoyuyla paylaşılması, -eğer konunun tartışılması isteniyorsa- önemli olduğu kuşkusuzdur.

Saygılarımızla.

Macahel Bizimdir İnisiyatifi- Aktif Üyeleri




Site Yönetimi
18.04.2007 14:32:02
         
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
[1]
                

» Forum istatistikleri
Foruma Açılan son 5 konu
Açan
Forum istatistikleri
Macahel Vakfında alicengiz oyunları mı?..
MacahelBizimdir
CHPli Artvin Belediyesi HES Yapıyor..
Mereta
Getirilerini gördükçe HES desteklenecek..
Mereta
HESler Enerji İthalatını Düşürdü..
Mereta
Macahel’deki Festival Adlı Gösterinin14’..
Mereta
Forumdaki 3 Kategoride 10 Forum var, Bu forumlara açılan 60 Konuya 26 Cevap yazıldı..
İyiki Doğdunuz Nice yıllara.. Bugün Doğan yok!
Son Girişler MacahelBizimdir 59465501.dk Önce rgulbin 600005762.dk Önce Mereta 655260042.dk Önce mustafaozbas 656502030.dk Önce arif_08 717084356.dk Önce muhammethuseyin 718242000.dk Önce koza77 718326054.dk Önce Maralli 718925391.dk Önce mereta08 775235734.dk Önce urfamerkez 775343446.dk Önce
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
2002-2016 © Copyright Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Website motorumuz © 2006-2007 ByCafer & Aspsitem tarafindan üretilip gelistirilmistir.
Macahel Bizimdir E-Posta Grubu (Sadece Macahelliler)
E-posta:
Genel