» Macahel Bizimdir İnisiyatifi - Macahel'in ve Macahelli'nin Sesi
Anasayfan Yap Favorilerine Ekle E-Posta Tavsiye Et İletişim Player'i Aç Siteyi Kişiselleştir
   
   
   
 

Ana Sayfa

Yazılar

Dilekçeler

Röportajlar

Haberler

Ziyaretçi Defteri

Bağlantılar

Forum

Resim Galerisi

Videolar

Site Üyeleri

İletişim
 
Üyelik Kullanıcı Adı :  Şifre :  Güvenlik :  Hatırla :    
 
 
Forumdaki Son Cevaplar : Macahel Vakfında alicengiz oyunları mı?..(MacahelBizimdir) CHPli Artvin Belediyesi HES Yapıyor..(Mereta) Getirilerini gördükçe HES desteklenecek..(Mereta) HESler Enerji İthalatını Düşürdü..(Mereta) Hidroelektrik Enerji ve Çalışma Sistemi..(Mereta) Macahel’deki Festival Adlı Gösterinin14’..(Mereta) Sözde Çevrecilik..(Mereta) Borçka Köylere Hizmet Götürme Birliği..(MacahelBizimdir) Elektriği Kesilen Köy, Rüzgar Enerjisind..(Mereta) Macahelin Geleceğine Dair Dışarıdan Bir ..(Maralli) Muhalefet Parti Belgelerinde HESler..(Mereta) Yenilenebilir Enerji ve Çevre..(Mereta) MGK Kararlarında HES..(Mereta) HES karşıtlarını fosil yakıt lobisi kışk..(Mereta) Yenilenebilir Enerji Nedir?..(Mereta)
Menü
Tanıtım
Camili (Macahel) Yöresi
Yöre Köyleri
Camili Köyler Birliği
Yöre Tarihi
Yöre Ekonomisi
Yöre Nüfusu
Yöre Yemekleri
Yöre Edebiyatı
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Faaliyetler / Araştırmalar
Yol Sorunu
GEF-II Projesi
Biyosfer Rezervi
Macahel'de Turizm
Macahel Projesi
Organik Tarım
HES Projeleri
Arıcılık
Festival
Yazılar
Köşe Yazıları
Yeni Eklenen 10 Yazı
En Sevilen 10 Yazı
Ziyaretçi/Linkler
Ziyaretçi Defteri
Bağlantılar
Yaşam/Eğlence
Televizyon/Radyo
Oyunlar
MacahelBizimdir.Org
Hava Durumu
Artvin
Ankara
İstanbul
İzmir
MacahelBizimdir.Org
Ulusal Haberler
MacahelBizimdir.Org
İstatistikler
Üyeler
Son üyemiz : macahelli123
Bugün : 0
Dün : 0
Kayıtlı üye : 254
Banlanmışlar : 0
Onay bekleyen : 0
Site sayacı
Bugün Tekil : 1820
Bugün Çoğul : 1820
Bugün Toplam : 3640
Dün Tekil : 6306
Dün Çoğul : 6306
Dün Toplam : 12612
Genel Tekil : 8347690
Genel Çoğul : 8362609
Genel Toplam : 16710299
MacahelBizimdir.Org
» Macahellileri Hapsetme Planı Yeniden Gündemde…
İçerdiği kısıtlamalarla Macahellileri yüzyıllar boyunca barış içinde yaşadığı doğası için adeta “kımıl zararlısı” olarak gören, yöre insanını öz yurdunda parya konumuna indirgeyen sözde biyosfer yönetim planı yeniden gündemde…

 “İnsan ve Biyosfer” denilerek süslenmeye çalışılan statü, gerçekte içerdiği yasaklayıcı bölgelemelerle Macahel’deki yaşam alanlarının insanlar açısından mayınlı bir tarla haline getirilmesini öngörüyor.

Yöredeki haksız sınırlamalar zincirinin son halkasını teşkil eden biyosfer statüsü ve sözde yönetim planı, önceki halkalar gibi yerel halkın hiçbir şekilde inisiyatif sahibi olmadığı bir süreci ifade ediyor. Bu da planın amacının ve hedefinin yöre halkını hapsetme olduğunun bir başka delilini oluşturuyor. Sözde yönetim planının revize toplantısına yöre muhtarlarının çağrılması da yerel yönetimin yalnızca görünüşte sürece dahil edilmesinden başka bir anlam taşımıyor.   

Yapılan toplantıda DKMP Genel Müdür Yardımcısının, “Camili Havzası Alanı için yönetim planının uygulamaya geçmediği müddetçe buraların düzenli ve planlı bir şekilde yönetilemeyeceği” şeklindeki sözleri, sözde yönetim planı için soyut gerekçe oluşturma çabasının bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Camili Havzasının geleneksel koruma-kullanma kurallarına bağlı kendi kendine yönetiminin başarısı, mevcut doğanın korunmuşluğuyla açıkça görülebiliyor. Bu süreci bozanların, yöre dışı girişimler olduğu biliniyor. O halde bir plan yapılacaksa bunun hedefinin yöre insanı değil, tamamen ve sadece yöreyi kontrolsüz rant projeleriyle istila eden girişimler olması gerekiyor. Ancak bu girişim sahiplerinin, biyosfer statüsü sürecine götüren gelişmelerdeki etkinliği dikkate alındığında böyle bir planın gerçekleşmeyeceği de açık…

Borçka Kaymakamı’nın “alanın yönetim planının kaymakamlık başkanlığında yönetilmesinin yerel halka ve kamu adına daha istikrarlı olacağını ve kaymakamlığının bu işe aday olduğunu” belirtmesi de idari hiyerarşi bağlamında gerçekçi bulunmuyor. Ayrıca yörenin yönetiminin demokratik bir hukuk devletinde ilk planda yöre halkının kendisine, kanaat önderlerine ve seçilmiş temsilcilerine ait olması gerekiyor. Öte yandan kaymakamlığın çeşitli projelerle yöredeki kontrolsüz turizmi teşvik olarak nitelendirilebilecek girişimleri de bu noktada yerel halkın yararı açısından şüphe doğuruyor.

Orman ve Su İşleri Bölge Müdürü’nün “mevcut plandaki yönetişim yapısının, mevzuata göre entegre edilmesinin daha sağlıklı sonuçlar doğuracağını” ifade etmesi ise yasakçı koruma zihniyetinin bir yansıması olarak görülüyor. Bu zihniyetin öncelikle mevcut klasik-yasakçı koruma statülerinin doğurduğu sonuçların sağlıklı olup olmadığını sorgulaması gerekiyor. 

Sonuç olarak; gerçek sorunlar ve bu sorunların kaynağının yöre dışı kaynaklı birtakım girişimler olduğu net bir şekilde ortaya konmadan yapılacak her girişim, “plan yapmış olmak için plan yapmaktan” ibaret olacağı gibi, daha önemlisi bir şekilde Macahellileri kendi yurtlarında hapsetme ve nihayetinde yöreyi boşaltma niteliğini taşıyacaktır.

Konuyla İlgili Haber:

Camili Biyosfer Rezerv Alanı Yönetim Planı Çalıştayı Yapıldı

Biyosfer Rezervi; Uluslararası öneme sahip ve UNESCO’nun İnsan ve Biyosfer (MaB=Man and Biosphere) Programı içerisinde yer alan karasal ve/veya kıyı ekosistemlerine sahip yerlerdir. Biyosfer rezervleri; biyolojik çeşitliliğin korunması, ekonomik kalkınma ve kültürel değerlerin devamlılığı arasındaki sorunların, sürdürülebilir bir şekilde çözülmesine yönelik temel bir yaklaşım olup, bir çok uygulamanın yapıldığı ve geliştirildiği alanlardır.

Birleşmiş Milletler UNESCO MAB Sekretaryasınca, 29 Haziran 2005 tarihinde ilan edilen Camili Biyosfer Rezervi, dünyanın 25 sıcak noktasından biri olan, ülkemizin ilk ve tek biyosfer alanıdır. Camili Havzası içerisinde Camili, Düzenli, Efeler, Kayalar, Maral ve Uğur köyleri yer almaktadır.

Camili Biyosfer Rezerv Alanının kaynak değerleri, GEF-II Projesi uygulama alanı içerisinde yer almıştır. Yapılan araştırmalarda alanın florası, faunası, biyoçeşitliliği araştırılarak ortaya çıkartılmıştır. Bunların yanı sıra araştırmalar sonucunda Tarım ve Köy İşleri Bakanlığınca alanda bulunan Saf Kafkas Arısının yaşamını sürdürdüğü yer olması açısından Gen Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiştir. GEF-II Projesi koordinatörlüğünde alanın yönetimi ile ilgili 2007 - 2011 yılları arasında Taslak Havza Yönetim Planı hazırlanmıştır. Taslak planda havzanın yönetimi ile ilgili Doğa Koruma ve Milli parklar Genel Müdürlüğünce plan çalışmalarının altlığı oluşturuldu ve 12/06/2012 tarihinde de havzanın yönetiminin nasıl olacağı konusunda Borçka Kaymakamlığında toplantı yapılmıştır.

Kaymakamlık makamında yapılan toplantıya DKMP Genel Müdür Yardımcısı Sayın Sabri KİRİŞ, Borçka Kaymakamı Sayın Fatih KIZILTOPRAK, 12. Bölge Müdürü Sayın Mustafa BULUT, Artvin Orman Bölge Müdürü Sayın Ömer Naci KAYA ve kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, STK’lar ile havza içerisinde yer alan Camili, Düzenli, Efeler, Kayalar, Maral ve Uğur Köy Muhtarları da katılmıştır.

Yapılan toplantıda; DKMP Genel Müdür Yardımcısı Sabri KİRİŞ alanın önemini vurgulayarak açılış konuşması yapmış ve bu tür alanların korunması ve sahip çıkılması gerektiğini belirtmiştir. Camili Havzası Alanı için yönetim planının uygulamaya geçmediği müddetçe buraların düzenli ve planlı bir şekilde yönetilemeyeceği, yerel halkın başta ekoturizm olmak üzere yerel ürünlerinin de yetiştirerek kültürlerini yaşatmaları gerektiğini, alanda bulunan Saf Kafkas Arı ırkının üretmiş olduğu balın yerel halka ekonomik düzeyde gelir getirici olduğunu belirterek daha iyi imkânlara ihtiyaç duyulduğunu belirtmiştir.

Borçka Kaymakamı Fatih KIZILTOPRAK; alanın yönetim planının kaymakamlık başkanlığında yönetilmesinin yerel halka ve kamu adına daha istikrarlı olacağını vurgulamış ve kaymakamlığının bu işe aday olduğunu belirtmiştir.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürü Mustafa BULUT ise Türkiye’nin doğal değerlerinin korunması ve devamlılığını sağlayarak sosyal, ekonomik ve kültürel yaşama katkı sağlamak açısından Biyosfer Rezerv Alanları ile ilgili mevzuat yapısının incelenerek, mevcut plandaki yönetişim yapısının, mevzuata göre entegre edilmesinin daha sağlıklı sonuçlar doğuracağını ifade etmiştir.

DKMP Genel Müdürlüğü Uzman Temsilcilerinin de katılım sağladığı toplantıda Çoruh Havzası Planının yapıldığı ve Camili Havzasının ise Çoruh Havza Planının içerisinde Mikro Havza olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtmiştir. Birçok katılımcının katıldığı toplantıda diğer kurum, kuruluşların, yerel halk temsilcilerinin ve STK’ların fikirleri ve istekleri alınarak bir sonraki toplantıya revize bir mikro havza yönetim planının ortaya çıkacağı belirtilmiştir.

(http://artvin.ormansu.gov.tr)

Bağlantılı Diğer Haber ve Değerlendirmeler:

http://www.macahelbizimdir.org/Haberler.asp?goster=kat&id=43

http://www.macahelbizimdir.org/Yazilar.asp?goster=kategori&id=24


[ Ekleyen  (MacahelBizimdir) | 07.07.2012 15:10:15 | Oy:  | Bu içeriğe oy verin ]
( Yorumlar (0) | Okunma : 3064 | Bu haberi yazdır)
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Köşe Yazıları
Selim & Meral DURSUN
Macahel'de Gürcü İşçiler Olgusu: Nedenleri ve Etkileri Üzerine
Macahel son yirmi yıldır büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinden ge&c »Devamı
Okunma (1046)
Ekleme Tarihi (30.01.2022 09:12)

Zülküf YEŞİLYURT
Tünelna(ğ)me
Dayanmış kapıya zorlu kış Kasım, aralık hatta karakış Yağmur, fırtına, soğuk hava Ezelden, TÜN »Devamı
Okunma (1231)
Ekleme Tarihi (04.12.2021 02:18)

Zülküf YEŞİLYURT
Kovidname
Bulunmaz, Macahel’de Korona Binlerce şükür, Kadir Allah’a Sözümüz, c& »Devamı
Okunma (1582)
Ekleme Tarihi (14.11.2020 13:35)

Sen de Yaz Gönder
Diğer Köşe Yazıları
MacahelBizimdir.Org
Amacımız

» Macahel ile ilgili her türlü gelişmeyi takip etmek, gündeme taşımak ve değerlendirmek,
»
Yörenin her türlü sorununa bilinçli bir şekilde çözüm aramak,
» En önemlisi Macahel'e ilişkin yapılacak her türlü faaliyette, bizzat Macahel Halkının görüşlerinin etkin bir şekilde temsil edilmesine aracı olmak.

MacahelBizimdir.Org
Yerel reklam
Gitmek istediğiniz reklamın logosuna tıklayın!!!...
MERETA MÜZİK
Macahelli Müzisyen Murat ÇAKIR... Albümü, klipleri ve iletişim için resmi tıklayınız.

ÇORUH ELEKTRON
Vodafone Silver Bayii & Turkcell-Avea Satış Noktası Next-Nextstar Taplin Uydu Cihazları. Sinan ARSLAN & İlknur KAYA ARSLAN Merkez: Maradit Cad. No:28 Şube: PTT Cad. No:28 Borçka-ARTVİN coruhelektronik@hotmail.com

DURSUN BİLGİ İŞLEM
Dursun Bilgi İşlem Merkezi: Exper, Byron ve OEM bilgisayar, Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri, Networking, Yazılım, Bilgisayar donanımı, Web Tasarım ve Bilgisayar sarf malzemeleri Osman Yılmaz Cad. Belediye İş Merkezi No: 1/5 Hendek- SAKARYA

MacahelBizimdir.Org
Bu sayfa: 2,05 saniyede yorumlandı.
Sitemiz en iyi 1024x768 çözünürlükte Internet Explorer ile görüntülenir.
2002-2016 © Copyright Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Website motorumuz © 2006-2007 ByCafer & Aspsitem tarafindan üretilip gelistirilmistir.
Macahel Bizimdir E-Posta Grubu (Sadece Macahelliler)
E-posta:
Genel