» Macahel Bizimdir İnisiyatifi - Macahel'in ve Macahelli'nin Sesi
Anasayfan Yap Favorilerine Ekle E-Posta Tavsiye Et İletişim Player'i Aç Siteyi Kişiselleştir
   
   
   
 

Ana Sayfa

Yazılar

Dilekçeler

Röportajlar

Haberler

Ziyaretçi Defteri

Bağlantılar

Forum

Resim Galerisi

Videolar

Site Üyeleri

İletişim
 
Üyelik Kullanıcı Adı :  Şifre :  Güvenlik :  Hatırla :    
 
 
Forumdaki Son Cevaplar : Macahel Vakfında alicengiz oyunları mı?..(MacahelBizimdir) CHPli Artvin Belediyesi HES Yapıyor..(Mereta) Getirilerini gördükçe HES desteklenecek..(Mereta) HESler Enerji İthalatını Düşürdü..(Mereta) Hidroelektrik Enerji ve Çalışma Sistemi..(Mereta) Macahel’deki Festival Adlı Gösterinin14’..(Mereta) Sözde Çevrecilik..(Mereta) Borçka Köylere Hizmet Götürme Birliği..(MacahelBizimdir) Elektriği Kesilen Köy, Rüzgar Enerjisind..(Mereta) Macahelin Geleceğine Dair Dışarıdan Bir ..(Maralli) Muhalefet Parti Belgelerinde HESler..(Mereta) Yenilenebilir Enerji ve Çevre..(Mereta) MGK Kararlarında HES..(Mereta) HES karşıtlarını fosil yakıt lobisi kışk..(Mereta) Yenilenebilir Enerji Nedir?..(Mereta)
Menü
Tanıtım
Camili (Macahel) Yöresi
Yöre Köyleri
Camili Köyler Birliği
Yöre Tarihi
Yöre Ekonomisi
Yöre Nüfusu
Yöre Yemekleri
Yöre Edebiyatı
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Faaliyetler / Araştırmalar
Yol Sorunu
GEF-II Projesi
Biyosfer Rezervi
Macahel'de Turizm
Macahel Projesi
Organik Tarım
HES Projeleri
Arıcılık
Festival
Yazılar
Köşe Yazıları
Yeni Eklenen 10 Yazı
En Sevilen 10 Yazı
Ziyaretçi/Linkler
Ziyaretçi Defteri
Bağlantılar
Yaşam/Eğlence
Televizyon/Radyo
Oyunlar
MacahelBizimdir.Org
Hava Durumu
Artvin
Ankara
İstanbul
İzmir
MacahelBizimdir.Org
Ulusal Haberler
MacahelBizimdir.Org
İstatistikler
Üyeler
Son üyemiz : macahelli123
Bugün : 0
Dün : 0
Kayıtlı üye : 254
Banlanmışlar : 0
Onay bekleyen : 0
Site sayacı
Bugün Tekil : 474
Bugün Çoğul : 474
Bugün Toplam : 948
Dün Tekil : 1085
Dün Çoğul : 1085
Dün Toplam : 2170
Genel Tekil : 8351124
Genel Çoğul : 8366043
Genel Toplam : 16717167
MacahelBizimdir.Org
» Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu: Turizm Macahel’i ve Özellikle Macahelli’yi Bozmak Üzere…

1978 yılında Camili Sağlık Ocağı’nda doktor olarak çalışması vesilesiyle Macahel’i ve Macahellileri yakından tanıyan Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, GEF-II (Dünya Bankası) hibe projesi olarak çıkarıldığı sanılan yöresel bir gazetede yayınlanan makalesinde, yöredeki turizm faaliyetlerinin olası zararları hakkında çok önemli tespitlerde bulundu. Aslen Rizeli olan ve bir dönem Rize milletvekili olarak da görev yapan Prof. Bekaroğlu yazısında, tüm doğal güzelliklerin ve zenginliklerinin ancak insanla birlikte bir anlamının olduğunu vurgulayarak, Macahel’in güzelliğinin de Macahel insanından, onların geleneksel değerlerinden kaynaklandığını ifade etti.

Bacasız sanayi olarak anılan turizmin, gittiği her yeri, bu bağlamda daha önce turizme açılan Uzungöl ve Ayder’i bozduğu gibi Macahel’i de bozmak üzere olduğunu belirten Bekaroğlu, yazısının devamında 2007 yılında yörede yaşadıkları karşısındaki şaşkınlığını örneklerle anlattı.  Müşteri yarışına giren Macahelli’nin kendisine yabancı geldiğini, halk arasında Macahel’in pazarlandığından söz edildiğini, bu yaklaşımın,  Macahel’i ve Macahel insanını farklı kılan özellikleri yok edeceğini ifade etti.

Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu’nun “dışarıdan” yaptığı objektif tespitler, kontrolsüz bir şekilde ve koruma anlayışıyla tam bir çelişki içinde yöreyi turizme açan sözde biyolojik çeşitlilik ve doğal kaynak yönetimini öngören GEF-II Projesi ile yöreyle ilgilenen sözde çevreci kuruluşların çalışmalarına yönelik eleştirilerin haklılığını teyit etmesi yönüyle dikkat çekti.

Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu’nun Yazısı:

Macahel’i turist bakışlardan kıskanmak

İnsan yoksa var olan hiçbir şeyin anlamı olmaz. Güzelim ırmaklar, yeşil dağlar, masmavi gök, yayla düzlükleri, kuşlar, ilgilenenler için envai çeşit ot, böcek… İnsan yoksa bütün bunların ne anlamı var? Kim anlayacak bütün bunların değerini, kim sevecek bütün bunları, bütün bunlarla kim sevinecek, insan yoksa?

Allah, O, ezel ve ebed olan, hiç bir şey yokken var olan, her şeyden sonra da var olacak olan… O da insanı yarattı, kendini bilsinler, tanısınlar diye. İnsanın eşref-i mahlûkat olduğundan hiç şüphe yok. İnsan yaratılmışların en şereflisidir, çünkü tüm yaratılmışlara ad veren, kendisine adlar öğretilen insandır. İnsan yoksa hiçbir şeyin adı ve de anlamı yoktur.

İnsan dediğimiz de biyolojik varlıktan ibaret değildir. Malum biyolojik varlık, eylediği için, ürettiği için, düşündüğü için, sevdiği için… İnsandır, bizi insan yapan değerlerimizdir.

1978 yazında 23 yaşında genç bir hekim olarak Macahel’e gittiğimde, değerleri olan güzel insanlarla karşılaşmıştım. Ben Macahel’i bu güzel insanları için sevdim, onlara bağlandım ve hala her fırsatta onlara gidiyorum. Elbette doğa da çok güzeldi ama ben hiçbir zaman Macahel dağları için “İsviçre gibi” demedim. Bilmiyorum, İsviçre’yi tanınır yapan nedir ama Macahel’i benim için sevilir yapan, güzel insanlarıdır. Macahel insanını güzel yapan da değerleridir.

En son 2007 yazında Macahel’e gittiğimde, beni yine dostlarım olan güzel insanlar karşıladılar ve yine unutulmaz iki gün geçirdik. Ama bu sefer Macahel’den buruk ayrıldım; şimdi Macahel ve Macahel’in güzel insanları ile ilgili endişelerle doluyum. Güzelim Karadeniz’in Uzungöl’ünün ve Ayder’inin başına gelenler, Macahel’in de başına geliyor. Henüz Uzungöl ve Ayder kadar değil ama Macahel’i de kaybedeceğiz gibi. Evet, bacasız sanayi turizm Macahel’i bozmak üzere, gittiği her yeri bozduğu gibi.“Hayat böyle, oradaki insanların da ihtiyacı var, her şeyin bir karşılığı olmalı” diyenler olacak ama ben evinde yatırdığı insandan para alan Macahelli’ye zor alışacağım. Kapısında baktığı tavuğundan sıcak sıcak kaptığı yumurtayı çocuğundan esirgeyip omlet yapıp misafirine (artık müşteri diyeceğiz) üç liraya satan Macahelli bana soğuk geldi. Aynı şekilde “Hoş geldin doktor” dedikten sonra hatır sormadan müşteri kapmak için minibüsün yanına koşan pansiyoncu Macahelli de bana yerli turistler kadar yabancı geldi.

İsmini vermeyeyim, eski bir dostla sohbet ederken Macahel’i pazarlamaktan söz etti. “Pazarlama” kelimesi de bana çok itici geliyor; bir insanın, bir değerin, bir yörenin pazarlanması, benim anlayabildiğim, kabullenebileceğim bir iş değil. Ama Macahelli’ye bu çerçeveden iki cümle etme ihtiyacı duyuyorum. Elbette siz de, herkes gibi, modernliğin nimetlerinden (!) faydalanmak istiyorsunuz. Herkesin olduğu gibi, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi, plazma TV ve daha ne kadar modern araç-gereç varsa hepsini kullanmak sizin de hakkınız. Bunlar için para kazanmak gerekiyor; bunun için de elinizde olanları pazarlayacaksınız. İşte bu pazarlama işi, herkesi olduğu gibi sizi de bozacak, siz de herkes gibi olacaksınız. Ondan sonra Macahelli olmanın hiçbir anlamı kalmayacak, Macahel’in de diğer yerlerden hiçbir farkı. Bir soru ile bitireyim. Macahel’i ve Macahelli’yi bozmadan Macahel’de daha rahat yaşamanın yolu yok mu? Ayder ve Uzungöl olmadan turizm mümkün değil mi?

Kaynak: http://www.macahel-cevre.org/turkce/pdf/sayfa2.pdf


[ Ekleyen  (MacahelBizimdir) | 01.05.2008 08:07:32 | Oy:  | Bu içeriğe oy verin ]
( Yorumlar (0) | Okunma : 3254 | Bu haberi yazdır)
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Köşe Yazıları
Selim & Meral DURSUN
Macahel'de Gürcü İşçiler Olgusu: Nedenleri ve Etkileri Üzerine
Macahel son yirmi yıldır büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinden ge&c »Devamı
Okunma (1049)
Ekleme Tarihi (30.01.2022 09:12)

Zülküf YEŞİLYURT
Tünelna(ğ)me
Dayanmış kapıya zorlu kış Kasım, aralık hatta karakış Yağmur, fırtına, soğuk hava Ezelden, TÜN »Devamı
Okunma (1236)
Ekleme Tarihi (04.12.2021 02:18)

Zülküf YEŞİLYURT
Kovidname
Bulunmaz, Macahel’de Korona Binlerce şükür, Kadir Allah’a Sözümüz, c& »Devamı
Okunma (1585)
Ekleme Tarihi (14.11.2020 13:35)

Sen de Yaz Gönder
Diğer Köşe Yazıları
MacahelBizimdir.Org
Amacımız

» Macahel ile ilgili her türlü gelişmeyi takip etmek, gündeme taşımak ve değerlendirmek,
»
Yörenin her türlü sorununa bilinçli bir şekilde çözüm aramak,
» En önemlisi Macahel'e ilişkin yapılacak her türlü faaliyette, bizzat Macahel Halkının görüşlerinin etkin bir şekilde temsil edilmesine aracı olmak.

MacahelBizimdir.Org
Yerel reklam
Gitmek istediğiniz reklamın logosuna tıklayın!!!...
MERETA MÜZİK
Macahelli Müzisyen Murat ÇAKIR... Albümü, klipleri ve iletişim için resmi tıklayınız.

ÇORUH ELEKTRON
Vodafone Silver Bayii & Turkcell-Avea Satış Noktası Next-Nextstar Taplin Uydu Cihazları. Sinan ARSLAN & İlknur KAYA ARSLAN Merkez: Maradit Cad. No:28 Şube: PTT Cad. No:28 Borçka-ARTVİN coruhelektronik@hotmail.com

DURSUN BİLGİ İŞLEM
Dursun Bilgi İşlem Merkezi: Exper, Byron ve OEM bilgisayar, Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri, Networking, Yazılım, Bilgisayar donanımı, Web Tasarım ve Bilgisayar sarf malzemeleri Osman Yılmaz Cad. Belediye İş Merkezi No: 1/5 Hendek- SAKARYA

MacahelBizimdir.Org
Bu sayfa: 2,08 saniyede yorumlandı.
Sitemiz en iyi 1024x768 çözünürlükte Internet Explorer ile görüntülenir.
2002-2016 © Copyright Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Website motorumuz © 2006-2007 ByCafer & Aspsitem tarafindan üretilip gelistirilmistir.
Macahel Bizimdir E-Posta Grubu (Sadece Macahelliler)
E-posta:
Genel