» Macahel Bizimdir İnisiyatifi - Macahel'in ve Macahelli'nin Sesi
Anasayfan Yap Favorilerine Ekle E-Posta Tavsiye Et İletişim Player'i Aç Siteyi Kişiselleştir
   
   
   
 

Ana Sayfa

Yazılar

Dilekçeler

Röportajlar

Haberler

Ziyaretçi Defteri

Bağlantılar

Forum

Resim Galerisi

Videolar

Site Üyeleri

İletişim
 
Üyelik Kullanıcı Adı :  Şifre :  Güvenlik :  Hatırla :    
 
 
Forumdaki Son Cevaplar : Macahel Vakfında alicengiz oyunları mı?..(MacahelBizimdir) CHPli Artvin Belediyesi HES Yapıyor..(Mereta) Getirilerini gördükçe HES desteklenecek..(Mereta) HESler Enerji İthalatını Düşürdü..(Mereta) Hidroelektrik Enerji ve Çalışma Sistemi..(Mereta) Macahel’deki Festival Adlı Gösterinin14’..(Mereta) Sözde Çevrecilik..(Mereta) Borçka Köylere Hizmet Götürme Birliği..(MacahelBizimdir) Elektriği Kesilen Köy, Rüzgar Enerjisind..(Mereta) Macahelin Geleceğine Dair Dışarıdan Bir ..(Maralli) Muhalefet Parti Belgelerinde HESler..(Mereta) Yenilenebilir Enerji ve Çevre..(Mereta) MGK Kararlarında HES..(Mereta) HES karşıtlarını fosil yakıt lobisi kışk..(Mereta) Yenilenebilir Enerji Nedir?..(Mereta)
Menü
Tanıtım
Camili (Macahel) Yöresi
Yöre Köyleri
Camili Köyler Birliği
Yöre Tarihi
Yöre Ekonomisi
Yöre Nüfusu
Yöre Yemekleri
Yöre Edebiyatı
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Faaliyetler / Araştırmalar
Yol Sorunu
GEF-II Projesi
Biyosfer Rezervi
Macahel'de Turizm
Macahel Projesi
Organik Tarım
HES Projeleri
Arıcılık
Festival
Yazılar
Köşe Yazıları
Yeni Eklenen 10 Yazı
En Sevilen 10 Yazı
Ziyaretçi/Linkler
Ziyaretçi Defteri
Bağlantılar
Yaşam/Eğlence
Televizyon/Radyo
Oyunlar
MacahelBizimdir.Org
Hava Durumu
Artvin
Ankara
İstanbul
İzmir
MacahelBizimdir.Org
Ulusal Haberler
MacahelBizimdir.Org
İstatistikler
Üyeler
Son üyemiz : macahelli123
Bugün : 0
Dün : 0
Kayıtlı üye : 254
Banlanmışlar : 0
Onay bekleyen : 0
Site sayacı
Bugün Tekil : 453
Bugün Çoğul : 453
Bugün Toplam : 906
Dün Tekil : 1038
Dün Çoğul : 1038
Dün Toplam : 2076
Genel Tekil : 8357300
Genel Çoğul : 8372219
Genel Toplam : 16729519
MacahelBizimdir.Org
» İlgisiz Kalan Muamma: Camili’nin Yol Sorunu

Borçka-Camili’deki ulaşım mahrumiyetinden doğan hücre yaşam tarzındaki insanların feryadı halen bürokrasinin vurdumduymaz kibirlerine takılıp zaman geçiştirmelerle, insanların yaşam zorluğu anlaşılamamakta, çağ dışı geçen yılın altı ayı sanki normal birkaç günlük mağduriyet çerçevesinde algılanarak, yılın altı ayı köyünden dışarı çıkamayan insanların çaresizliği, o insanların psikolojik yapısı tasavvur edilememekte, çok kolay bir şekilde insanların ilçelerine, ilçelerinden köylerine ulaşmaları için sunulan öneriler kaale alınmamakta, halen bazı ticari duygularla işin içine sızıp ilgili bürokrasiyi etkileyen pireler fark edilmeyip, çeşitli gülünç alternatiflerle insanların çile çekmesine sebep olmaktadırlar. Camili insanlarının mahrumiyetlerinden kurtulmasının iki yolu vardır. Bu doğanın kendi yapısıdır, yaratanın vermiş olduğu özelliktir. Birincisi yaklaşık 3 km.lik tüneldir. Bu seçeneğin bu şartlarda zaman alacağı düşünülürse, ikincisi ise devletlerarası antlaşmalarla 1921’den sonra hayli zaman devam edip, haksız yere kesilen, ama hep ihtiyaç olarak meydanda duran, ancak 1994 yılında hayata geçirilip, 2008 yılına kadar, hatta halen devam etmekte olan, akarı ve bakarı ile Camili vadi yapısına uymaktan başka çaresi olmayan protokol geçişlerinin uygun hale getirilmesidir.

İkinci çözüm yolu için iki üç yıldır, halk, devlet ve hükümetçe mutabakat sağlanmış, ilgili komşu Gürcistan yetkililerinden de olur alındığı halde, talep ettiğimiz gibi Borçka, Muratlı, Gürcistan (Acaristan) tarafında, mevcut yolların onarımı ve 2-3 km.lik de patika üzerinden dere boyu yol yaparak, Camili’nin yol sorununun çözüleceği, yetkililerimizin ağzından da birkaç kez halkımıza müjdelenmiştir. Halkımız da sevinç alkışları tutmuştur, ama gelin görün ki halkın sıkıntılı yaşam tarzı fazla da önemsenmeyip, dizginsiz fayton atı gibi, bu iş her tarafa yönlendirilmekte, sürüncemede bırakılmaktadır.

Ey yetkililer! Bizim hayat ve yaşam sıkıntımız var, daha fazla beklemeye, birilerinin koltuk, makam derdine düşmelerine tahammülümüz yok, bizim deneyimlerle de işimiz yok! Biz yetmiş yılı aşkın zamandır yaşadığımız olaylarla yeterince deneyim sahibiyiz. O dağlarda, kara, kışa feda ettiğimiz insanlarımız olmuştur. Hastaneye götürmek için yola çıkıp, yollarda vefat eden, ne ileri ne de geri dönemeyip, günlerce sedye üzerindeki cenazelerimizi beklediğimiz olmuştur. O dağlarda daha nice izah edilemez, inanılmaz çileler çekilmiştir. Yol sorununun çözümü için bu yapılanlar, adeta doğanın bize yaşattığı çilelerle yarış içindedir.

Yetkililer! Aziz Camili bölgesi halkı adına sesleniyorum. Elinizi vicdanlarınıza koyun, başınızı öne alıp düşünün; ilçelerimizde bir iki gün veya birkaç hafta yolunuz kapandığında hem halkta hem idarecilerde nasıl sıkıntılar doğuyor… Sonra da Camili bölgesini bir göz önüne getirin… Yılın altı ayı kendi yolu ile hiçbir şekilde kara yolu ulaşımı bulunmamaktadır. Kışın altı ayı ulaşım, yukarıda belirttiğimiz gibi Gürcistan (Acaristan) toprakları üzerinden sağlanmaktadır ve halkımız bir nebze olsun rahatlamaktadır. İşte bu ulaşımı da zorlaştırmaya çalışanlar var! Camili insanının, şovlarla, denemelerle, kimsenin ticari oyunlarına alet olmaya ve zaman kaybetmeye tahammülü yoktur. Camili insanı suçsuz yere fazla fazla mahkûmiyetini çekmektedir. İnsanları, suçsuz yere, birilerinin hatırına, kimsenin cezalandırmaya hakkı yoktur düşüncemizi vurgulamak isteriz.

Yukarıda belirttiğimiz Borçka, Muratlı, Gürcistan (Acaristan), Camili geçişinin sağlanma için 2006 yılında Gürcistan’la anlaşma sağlandı ve 2006 yılı geçişlerinin bu güzergâhtan sağlanacağı halkımıza, bizzat ilimiz ve ilçemizin üst düzey yetkililerince müjdelendi, bazı yetkililer değişmiş olabilir, ama devlette daimilik esastır. Devlet adına söz verip, devletini, milletini yalancı durumuna düşürmeye hiç kimsenin hakkı yoktur, olmamalıdır. 2006’da olacak dendi, olmadı. 2007’de olacak dendi, olmadı. 2008 kışına da olmadı. Bir düşünün, tahliye zamanı gelen bir mahkûm, seneler değil, bir dakika bile cezaevinde bekletilmez. Bunca açıklığına rağmen, Camili’nin sorun ve sıkıntıları niçin tasavvur edilemiyor, yetkilileri kimler yanıltıyor? Tüm bunlar devlete mal edilemez, olsa olsa bürokrasi zafiyetidir bu. Biz bu zafiyetleri çok iyi biliyoruz, ama bunları ortaya koyma peşinde değiliz. Bizim derdimiz, halen keşfedilemeyip, eşsiz sıkıntılarla karşı karşıya bırakılan insanlarımızın yaşadıklarını anlatmaya çalışmaktır. Harekete geçilip, sorunlarımızın çözülmesini talep ediyoruz. Borçka, Muratlı, Gürcistan (Acaristan), Camili geçişinin bir an önce sağlanmasını istiyoruz.

Özetleyecek olursak, bu Devlet, bu Hükümet elinde ve bu çağda Camili’nin yol sorunu çözümsüz olamaz. Sebeplerini yukarıda belirttim, tekrar etmeye gerek görmüyorum, biraz düşünen biri için çok kolay anlaşılabilen bir durum… Açık olan şu ki, Camili’nin mahrumiyetinden, o mağdur insanların sırtında kambur olmuş sorunlar üzerinden birtakım emellere ulaşmak isteyenler olduğu anlaşılmıştır. Bu Ahmet veya Mehmet olabilir, ama bürokrasinin incelemeye almayıp, bazı şeylerde geçiştirip zaman kazanma, koltuk koruma hesabı yapma yoluna başvurması çok vahim bir tablodur.

Bakıldığında 6 adet köyü olan bir bölgenin, 6 aylık ulaşımı için, haftada, ayda bir kar makinesi yürütmek, alternatif bir çözüm olarak kabul ediliyor… Borçka, Muratlı, Gürcistan (Acaristan), Camili geçişi için yapılan çalışmalara halen ciddiyet kazandırılmış değildir. Yapılan etüt çalışmalarında detaylı düşünülmediği, daha sorunsuz, yapımı daha kolay vadiler, düşük rakımlı yerler dururken, yapımında problem yaşanabilecek yerlerden etütlerin yapıldığı, yeniden köprü yapımının planlandığı görülmektedir. Hem kısa hem de her türlü hava koşullarında kullanılabilir yerler var iken, değişik yerlerde 3-5 adet köprünün hesaplandığı, yüksek rakımlı yerlere çıkıp, tekrar aşağı inilmesi şeklinde çeşitli sıkıntıların yaşanabileceği etütler yapılmıştır. Etüt ve projelerin bir daha gözden geçirilmesi, yöre şartlarına ve gerçeklerine göre projelendirilmesi ve böylece hem köprü yapımından kaçınılması hem de yolun kısalması bakımından çok önem arz etmektedir. Köprüler tamamen gereksiz bir şekilde, bilinçsizce projeye konmuş ve maliyet yükselmiştir.

Ciddi bir şekilde iddiada bulunuyorum; çıkarılan maliyetin dörtte biri fiyatına Muratlı’dan Camili’ye ulaşımın sağlanması mümkündür. Camilililer olarak, tasavvur edilemeyecek sıkıntılardan ve çilelerden kurtulmak uğruna, her türlü katkı ve fahri gayretleri göstereceğimizi taahhüt ediyoruz. İlgililerin, bu konuda söz verenlerin, bu işi geçiştirmemelerini, konuyu vicdani duygularla ele alıp, bu işi çözmelerini bekliyoruz. Gayret gösterenlere saygılarımızla.   

* Hasan Şimşek, Maral Köyü Muhtarı.


[ Yazar  (Hasan Şimşek) | 23.03.2008 13:02:48 | Oy:  | Bu içeriğe oy verin ]
( Yorumlar (0) | Okunma : 3181 | Bu Köşe Yazısını Yazıcıdan Çıkar)
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Köşe Yazıları
Selim & Meral DURSUN
Macahel'de Gürcü İşçiler Olgusu: Nedenleri ve Etkileri Üzerine
Macahel son yirmi yıldır büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinden ge&c »Devamı
Okunma (1057)
Ekleme Tarihi (30.01.2022 09:12)

Zülküf YEŞİLYURT
Tünelna(ğ)me
Dayanmış kapıya zorlu kış Kasım, aralık hatta karakış Yağmur, fırtına, soğuk hava Ezelden, TÜN »Devamı
Okunma (1246)
Ekleme Tarihi (04.12.2021 02:18)

Zülküf YEŞİLYURT
Kovidname
Bulunmaz, Macahel’de Korona Binlerce şükür, Kadir Allah’a Sözümüz, c& »Devamı
Okunma (1595)
Ekleme Tarihi (14.11.2020 13:35)

Sen de Yaz Gönder
Diğer Köşe Yazıları
MacahelBizimdir.Org
Amacımız

» Macahel ile ilgili her türlü gelişmeyi takip etmek, gündeme taşımak ve değerlendirmek,
»
Yörenin her türlü sorununa bilinçli bir şekilde çözüm aramak,
» En önemlisi Macahel'e ilişkin yapılacak her türlü faaliyette, bizzat Macahel Halkının görüşlerinin etkin bir şekilde temsil edilmesine aracı olmak.

MacahelBizimdir.Org
Yerel reklam
Gitmek istediğiniz reklamın logosuna tıklayın!!!...
MERETA MÜZİK
Macahelli Müzisyen Murat ÇAKIR... Albümü, klipleri ve iletişim için resmi tıklayınız.

ÇORUH ELEKTRON
Vodafone Silver Bayii & Turkcell-Avea Satış Noktası Next-Nextstar Taplin Uydu Cihazları. Sinan ARSLAN & İlknur KAYA ARSLAN Merkez: Maradit Cad. No:28 Şube: PTT Cad. No:28 Borçka-ARTVİN coruhelektronik@hotmail.com

DURSUN BİLGİ İŞLEM
Dursun Bilgi İşlem Merkezi: Exper, Byron ve OEM bilgisayar, Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri, Networking, Yazılım, Bilgisayar donanımı, Web Tasarım ve Bilgisayar sarf malzemeleri Osman Yılmaz Cad. Belediye İş Merkezi No: 1/5 Hendek- SAKARYA

MacahelBizimdir.Org
Bu sayfa: 2,95 saniyede yorumlandı.
Sitemiz en iyi 1024x768 çözünürlükte Internet Explorer ile görüntülenir.
2002-2016 © Copyright Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Website motorumuz © 2006-2007 ByCafer & Aspsitem tarafindan üretilip gelistirilmistir.
Macahel Bizimdir E-Posta Grubu (Sadece Macahelliler)
E-posta:
Genel