» Macahel Bizimdir İnisiyatifi - Macahel'in ve Macahelli'nin Sesi
Anasayfan Yap Favorilerine Ekle E-Posta Tavsiye Et İletişim Player'i Aç Siteyi Kişiselleştir
   
   
   
 

Ana Sayfa

Yazılar

Dilekçeler

Röportajlar

Haberler

Ziyaretçi Defteri

Bağlantılar

Forum

Resim Galerisi

Videolar

Site Üyeleri

İletişim
 
Üyelik Kullanıcı Adı :  Şifre :  Güvenlik :  Hatırla :    
 
 
Forumdaki Son Cevaplar : Macahel Vakfında alicengiz oyunları mı?..(MacahelBizimdir) CHPli Artvin Belediyesi HES Yapıyor..(Mereta) Getirilerini gördükçe HES desteklenecek..(Mereta) HESler Enerji İthalatını Düşürdü..(Mereta) Hidroelektrik Enerji ve Çalışma Sistemi..(Mereta) Macahel’deki Festival Adlı Gösterinin14’..(Mereta) Sözde Çevrecilik..(Mereta) Borçka Köylere Hizmet Götürme Birliği..(MacahelBizimdir) Elektriği Kesilen Köy, Rüzgar Enerjisind..(Mereta) Macahelin Geleceğine Dair Dışarıdan Bir ..(Maralli) Muhalefet Parti Belgelerinde HESler..(Mereta) Yenilenebilir Enerji ve Çevre..(Mereta) MGK Kararlarında HES..(Mereta) HES karşıtlarını fosil yakıt lobisi kışk..(Mereta) Yenilenebilir Enerji Nedir?..(Mereta)
Menü
Tanıtım
Camili (Macahel) Yöresi
Yöre Köyleri
Camili Köyler Birliği
Yöre Tarihi
Yöre Ekonomisi
Yöre Nüfusu
Yöre Yemekleri
Yöre Edebiyatı
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Faaliyetler / Araştırmalar
Yol Sorunu
GEF-II Projesi
Biyosfer Rezervi
Macahel'de Turizm
Macahel Projesi
Organik Tarım
HES Projeleri
Arıcılık
Festival
Yazılar
Köşe Yazıları
Yeni Eklenen 10 Yazı
En Sevilen 10 Yazı
Ziyaretçi/Linkler
Ziyaretçi Defteri
Bağlantılar
Yaşam/Eğlence
Televizyon/Radyo
Oyunlar
MacahelBizimdir.Org
Hava Durumu
Artvin
Ankara
İstanbul
İzmir
MacahelBizimdir.Org
Ulusal Haberler
MacahelBizimdir.Org
İstatistikler
Üyeler
Son üyemiz : macahelli123
Bugün : 0
Dün : 0
Kayıtlı üye : 254
Banlanmışlar : 0
Onay bekleyen : 0
Site sayacı
Bugün Tekil : 1062
Bugün Çoğul : 1062
Bugün Toplam : 2124
Dün Tekil : 1083
Dün Çoğul : 1083
Dün Toplam : 2166
Genel Tekil : 8317107
Genel Çoğul : 8332026
Genel Toplam : 16649133
MacahelBizimdir.Org
» Macahel'in Ana Problemleri ve Macahel'de Yapılabilecekler

I. Macahel'in Ana Problemleri

1. Yol Sorunu

2. Sağlık Sorunu

3. Eğitim Sorunu

4. Haberleşme Sorunu

5. Elektrik Sorunu

  Macahel’in başlıca sorunları bunlardır. Bu sorunlar çözüldüğü taktirde, sosyal, kültürel ve ekonomik yönden gelişeceği gibi, tüketen bölge değil, üreten bölge haline gelecek ve Macahel’in kalkınmasında büyük rol oynayacaktır. Bu sorunlar çözümlenmediği taktirde, Macahel bölgesi yılın 6 ayı kapalı bulunan bölge olmaktan çıkamayacaktır.

  Aynı kaderi paylaşan Macahel halkı hep beraber, el ele vererek tüm zorlukların üstesinden gelmek zorundadır. Aksi halde hızla gelişen dünyaya ayak uydurmak mümkün olmayacaktır.

  Macahel’in temel sorunlarına kısaca değinmek istiyorum:

  1. Yol Sorunu: Cumhuriyet’in ilanından sonra yeniden şekillenen sınırlarımız, 1960’lı yıllara kadar çok çileler çekmiş, çok eziyetler görmüş, bırakın dünyadan olup biteni takip etmek, vilayete ve kazaya gelmek çok zor şartlar altında yapılıyordu. 1960’lı yıllardan sonra başlatılan yol çalışmaları, bugünkü yol genişletme ve asfaltlama merhalesine kadar ulaşmıştır. Henüz bu yol genişletme çalışmaları bitmemesine rağmen hemen hemen dörtte ikilik bölümü tamamlandı diyebiliriz. Şöyle bir soru akla gelebilir: Diyelim ki Camili Köyü’ne kadar bu çalışma bittiği zaman Macahel’deki yol sorunu ortadan kalkacak mı? Hayır kalkmış olmayacaktır.

  Mutlaka faydaları olacaktır, vardır, ama kesinlikle kalıcı çözüm değildir ve Macahel’in kaderi aynı şekilde devam edecektir.

  Globalleşen dünyaya entegre olabilmesi ve sosyal, kültürel ve ekonomik yönden gelişmesi için mutlaka ve mutlaka tünel yapılması lazım. Macahel’in başka alternatifi, başka çıkış yolu yoktur. Macahel’in geleceği, tünelin yapılmasına bağlı ama şartların tamamen uyması gerekiyor. İşin maddi boyutu bir yana, bir de tünelin yapılabilmesi  için coğrafi şartların tamamen uyması gerekiyor. Ben şuna inanıyorum ki, bir işe başlamak bitirmenin yarısıdır. Eğer Macahel’de yaşayan insanlar, tünel için ciddi manada girişimde bulunabilir ve devamında coğrafi şartlar da elverdiği taktirde, Macahel halkı işte o zaman işin yarısını bitirmiş olacaktır. Bundan sonrası ise, Devletimizin inisiyatifinde olan bir şeydir. Macahel halkının en zayıf noktalarından biri de istemesinin bilmemesidir. Sokak ortalarında, kahve köşelerinde Macahel’in sorunlarını konuşmak, mesnedi olmayan, yetkili mercilerle paylaşılmamış ve hedefinden tamamen uzak kalmış olacaktır.

  Macahel’in kaderini değiştirmek, Macahel’e tünel yapmaktan geçmektedir. Bu da özellikle Macahel’de yaşayan ve Macahel dışında gurbet ellerde yaşayan Macahellilerin beraberce, tek vücut hareket etmelerine bağlıdır. Tek çaremiz var, o da başarmak zorundayız. hak ettiğimiz, fakat sonuca ulaşmak bir yana daha girişimde bulunamadığımız için her Macahellinin sorumluluğu vardır. Macahel’in kaderini değiştirmek, aslında elimizde, ama ya farkında değiliz ya da ciddi bir girişimi başkalarından bekliyoruz.

 2. Sağlık Sorunu: Macahel için en büyük sorun, sağlık sorunudur. Mevcut sağlık ocağının hangi şartlarda çalıştığını hepimiz biliyoruz. Şu andaki teçhizatıyla olsun, personeliyle olsun Macahel’e cevap vermekten çok uzaktır. Yılın hemen hemen yarısı kapalı olan bölgede, sağlık sorunlarına cevap verilmesi mümkün değildir. Ama bir gerçek var ki, yol sorunu çözüldüğü zaman sağlık sorunu da kendiliğinden çözülecektir.

3. Eğitim Sorunu: Cehalet en büyük düşmanımızdır sözünden hareket edersek, Macahel’in en önemli sorunlarından birisi de eğitim sorunudur.

  Bölgenin yapısı itibariyle dağınık ve engebeli olması münasebetiyle; 1990 yılına kadar ilkokul sayısı 15 kadar olmasına rağmen Macahel o yıllarda (1980-1990) belirtmeye çalıştığım sorunlardan dolayı en büyük göçünü vermiştir. Buna bağlı olarak da çocuk sayısı azalınca ilkokullar kapanmaya başlamıştır. Şimdi de hükümetin çıkardığı kanunla eğitimi kesintisiz 8 yıla çıkarması Macahel’de büyük problem olmuştur. Bu nedenlerden dolayı bir ilköğretim okulu bir ihtiyaç haline gelmiş ve yapımı yaklaşık 2 yılda tamamlanıp, 2002-2003 yılında eğitim ve öğretime başlamıştır.

  Uzak köylerden öğrencilerin oraya gelmesi çok zor olduğu gibi, eğitimin kalitesini yükseltmek için de Borçka-Macahel yolunun kökten çözüme kavuşturulması, eğitim sorununun da kendiliğinden çözülmesi demektir.

4. Haberleşme Sorunu: Haberleşme sorunu 5-6 yıldır çözüldüyse de sık sık arızalar yapması sıkıntılara sebep olmaktadır. Mevcut sistemin Macahel için yeterli olmasına rağmen, özellikle kışın büyük problem oluyor. Yolun olmayışı, haberleşme alanında da aksaklıkların giderilmesi çok zor şartlar altında yapılıyor.

  Bu sorununun da ortadan kalkması yola, yani tünelin yapılmasına bağlıdır.

5. Elektrik Sorunu: Elektrik sorununun boyutları herkes tarafından bilinmektedir. Kışın kar yağdıktan sonra başlayan sorunlar bitmek bir yana, arızaların giderilmesi vatandaşların büyük gayretleriyle çözüme kavuşabiliyor. Bu problemi ortadan kaldırmak için ya mevcut yoldan en son teknolojiyle kökten çözülmesi lazım ya da Efeler vadisinden ve Maral-Uğur vadisinden gelen derelerle Macahel’in ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar; bir hidroelekrik santralinin yapılması (HES) Macahel için en büyük ihtiyaç olacaktır.

 Macahel’in sosyal-kültürel ve ekonomik yönden gelişmesi yolun ve enerjinin halledilmesinden geçmektedir.

 Sonuç olarak, şimdi Macahel bölgesine bakıldığında haberleşme, sağlık, elektrik, yol ve eğitim alanlarında ilerleme sağlandığı açıkça görülebilir. Şu an itibariyle Macahel’in en büyük sorunu sağlık sorunudur. Bunun çözümü de tünelin yapılmasından geçmektedir.

 Yolun 12 ay boyunca çalışmayışı, bu sorunların boyutunu kat kat artırıyor, bu sıkıntılar insanları doğrudan etkilediği için sıkıntılar daha da büyüyor ve çözülemez hale gelebiliyor.

 Ama bir gerçek var ki tünel yapımı gerçekleştiği zaman, yukarıda saydığım sorunlar direkt olarak kendiliğinden ortadan kalkacaktır. İşte o zaman Macahel’in ekonomik sosyal ve kültürel yönden kaderi tamamen değişecektir.

Macahel’in her yönden gelişmesi için Macahel’de ne yapılabilir? Bunları kendi gözlemlediğim kadarıyla yazmaya çalışacağım
 

  II. Macahel'de Neler Yapılabilir

1. Arıcılık: Ana arı üretimi ve bal üretimi vs. Arıcılık Macahel’de bilinçli yapıldığı zaman her aile için en önemli ekonomik kaynak olacaktır. Şu anda Macahel’de arıcılık alanında gidişat hiç de iyi değil.Son derece bilinçsiz bir şekilde yapılmaktadır. Herkes çok iyi bilmeli ki 3-5 sene sonra bu şekilde devam ederse Macahel’de arıcılık yapmanın sadece adı kalacaktır. Neler yapılması gerekmektedir Meseleleri çok uzun süreceği için burada belirtmeyeceğim.

2. Balıkçılık: Macahelde balıkçılık yapmak için çok müsait yerler bulunmaktadır. Ama yolun 12 ay boyunca çalışmayışı balıkçılık yapmayı çok zorlaştırıyor.

3. Tavukçuluk: yumurta sanayi yani üretimi macahelde bir aileyi ekonomik yönden çok üst düzeye getirir. Sadece Camilide yıllık yumurta tüketimi 5 milyarı buluyor. Bu da bir aile için düşünülürse çok önemli cazip bir meslek olacaktır.

4. Demircilik: Maral, Efeler, Camili bölgelerinde yapılması uygundur. Bu zanaat bir aileye yan gelir olarak büyük katkı sağlayacaktır. Elektriğin çok verimli çalışması demirciliğin önemini artıracaktır.

5. Sebzecilik: Sera dahil

6. Meyvecilik: Kiraz,erik, elma, armut, şeftali, incir, üzüm vs.

7. Fidan yetiştiriciliği:(her çeşit fidan)

8. Fındık üretiminin bilinçli yapılması: Burada en önemli şey fidanların çok yakın dikilmesi fındığın hem kalitesini hem de verimini düşürüyor. Onun için üretimin bilinçli yapılması hem kalitesini hem de üretimini yükseltecektir.

9. Ceviz üretimi: Bunun üretiminin de çok bilinçli yapılması gerekir. Son yıllarda cevizin Macahel’de vermemesi ise en büyük sorun.

10. Kestane üretimi ve pazarlama.

11. Ihlamur fidanlarının dikiminin çoğaltılması, toplanması ve dünya markası yapılması.

12. Çiçek çayının (özellikle yaylalarda bulunur) toplanması ve pazarlanması.

13. Morsvi (bir çeşit yemiş): Morsviyle çok güzel hoşaf olması ayrıca yaprağıyla da çay yapılması çok önemli. Macahel için en önemli gelir kaynaklarından birisi morsvidir.

14. El sanatlarının geliştirilip değerlendirilmesi.

15. Patates yetiştiriciliği (çok iyi olan yerlerde).

16. Hayvancılık: Özellikle sütü çok fazla veren verimli hayvanların çoğaltılması lazım. Ayrıca yaylalara yolların yapılması gerekiyor. Bunun yanında kurbanlık hayvanların özel olarak yetiştirilmesi ve Macahel içinde ve dışında pazarlanmasının çok önemli bir ekonomik girdisi bulunmaktadır.

17. Üzüm yetiştiriciliği.

18. Pekmez üretimi.

19. Reçel üretimi (Böğürtlen, ayva, kiraz, çilek, demir elma ve diğerleri).

20 . Devletin kontrolünde iki bölgede kereste üretim sanayinin kurulması.(Camili-Maral-Uğur-Efeler-Kayalar-Düzenli)

21. Kivi yetiştiriciliği (Macahel’de hiç denenmedi).

22. Kuru fasulye üretiminin yapılması.

23. Acı biber ve tatlı biber üretiminin yapılması.

24. Karayemiş meyvesinin olduğu şekliyle pazarlanması.

25. Süpürge yetiştiriciliği: Standartlara göre dikildiği zaman Macahel’in ihtiyacının yanı sıra bölge pazarlarında da pay sahibi olabiliriz.

26. Demir elma ve heçeçuray armudunun özel olarak yetiştirilmesi: Özellikle kışın çok dayanması demir elmanın ilaç yerine kullanılması (iştah getirici özelliğinin olması) iç ve dış talebi karşılamanın çok zor olacağı  bir gerçektir.

27. Bölgeye yetebilecek kapasitede Fındık Fabrikasının kurulması kaçınılmazdır. Her türlü işlevi bulunduracak fabrikanın özellikle yabancı ülkelerde pazarını bulmak çok önemlidir. Bu sadece Macahel için değil Borçka bölgesi için bir ihtiyaç haline gelmiştir.

28. Hayvan ürünleri: (Yağ, peynir, süzme, süt vs.) Macahel’de küçük bir paketleme tesisinin kurulması çok önemlidir. Özellikle yağ ve peynirin paketlenerek iç ve dış pazarda satışı yapılması Macahel’in en önemli gelir kaynağı olacaktır. Burada en önemli nokta yağ ve peynirin tabii olmasıdır. Doğal olan bir şeyin talebi çok olur. Özellikle Avrupa ülkelerine reklamıyla beraber satışı gerçekleşirse bu bir hayal ama talebi karşılaması mümkün değildir.

Macahelde ne yapılabilirleri çoğaltmak mümkündür. Ama bunları yapabilmek için de yolun mutlaka olması lazım. 12 ay boyunca yolun olmaması bunların hayata geçirilmesini engeller. Bütün bunları yapmak ancak ve ancak tünelin yapılmasından geçiyor. Macahel’in kaderi ancak ve ancak bu şekilde değişebilir. Bütün bunların olması dileğiyle saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum.

* Sn. Metin Bayram, MBİ. Onur Üyesidir.


[ Yazar  (Metin Bayram) | 17.03.2007 12:03:33 | Oy:  | Bu içeriğe oy verin ]
( Yorumlar (0) | Okunma : 2823 | Bu Köşe Yazısını Yazıcıdan Çıkar)
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Köşe Yazıları
Selim & Meral DURSUN
Macahel'de Gürcü İşçiler Olgusu: Nedenleri ve Etkileri Üzerine
Macahel son yirmi yıldır büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinden ge&c »Devamı
Okunma (1019)
Ekleme Tarihi (30.01.2022 09:12)

Zülküf YEŞİLYURT
Tünelna(ğ)me
Dayanmış kapıya zorlu kış Kasım, aralık hatta karakış Yağmur, fırtına, soğuk hava Ezelden, TÜN »Devamı
Okunma (1197)
Ekleme Tarihi (04.12.2021 02:18)

Zülküf YEŞİLYURT
Kovidname
Bulunmaz, Macahel’de Korona Binlerce şükür, Kadir Allah’a Sözümüz, c& »Devamı
Okunma (1555)
Ekleme Tarihi (14.11.2020 13:35)

Sen de Yaz Gönder
Diğer Köşe Yazıları
MacahelBizimdir.Org
Amacımız

» Macahel ile ilgili her türlü gelişmeyi takip etmek, gündeme taşımak ve değerlendirmek,
»
Yörenin her türlü sorununa bilinçli bir şekilde çözüm aramak,
» En önemlisi Macahel'e ilişkin yapılacak her türlü faaliyette, bizzat Macahel Halkının görüşlerinin etkin bir şekilde temsil edilmesine aracı olmak.

MacahelBizimdir.Org
Yerel reklam
Gitmek istediğiniz reklamın logosuna tıklayın!!!...
MERETA MÜZİK
Macahelli Müzisyen Murat ÇAKIR... Albümü, klipleri ve iletişim için resmi tıklayınız.

ÇORUH ELEKTRON
Vodafone Silver Bayii & Turkcell-Avea Satış Noktası Next-Nextstar Taplin Uydu Cihazları. Sinan ARSLAN & İlknur KAYA ARSLAN Merkez: Maradit Cad. No:28 Şube: PTT Cad. No:28 Borçka-ARTVİN coruhelektronik@hotmail.com

DURSUN BİLGİ İŞLEM
Dursun Bilgi İşlem Merkezi: Exper, Byron ve OEM bilgisayar, Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri, Networking, Yazılım, Bilgisayar donanımı, Web Tasarım ve Bilgisayar sarf malzemeleri Osman Yılmaz Cad. Belediye İş Merkezi No: 1/5 Hendek- SAKARYA

MacahelBizimdir.Org
Bu sayfa: 2,33 saniyede yorumlandı.
Sitemiz en iyi 1024x768 çözünürlükte Internet Explorer ile görüntülenir.
2002-2016 © Copyright Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Website motorumuz © 2006-2007 ByCafer & Aspsitem tarafindan üretilip gelistirilmistir.
Macahel Bizimdir E-Posta Grubu (Sadece Macahelliler)
E-posta:
Genel