Yaralanan Elmas Nine Sınır Ötesinden Hastaneye Ulaştırıldı

Uçuruma yuvarlanarak yaralanan 104 yaşındaki Elmas ARSLAN, Gürcistan’a bağlı Acaristan Özerk Cumhuriyeti üzerinden Türkiye’ye getirildi.

Yaklaşık 25-30 metrelik uçuruma yuvarlanarak yaralanan 104 yaşındaki Elmas ARSLAN, Artvin Valisi Mustafa YEMLİHALIOĞLU’nun girişimleri sonucu Acaristan’ın başkenti Batum üzerinden Türkiye’ye getirildi.

Maral köyünde yaşayan ARSLAN, ziyaret için komşusuna gitmek istediği sırada ayağı kayarak uçuruma yuvarlandı. Kısa süre sonra durumu fark eden akrabaları yaşlı kadını düştüğü yerden çıkardı. Daha sonra ARSLAN’ın akrabaları Artvin Valiliğine ulaşarak yardım talebinde bulunuldu. Bunun üzerine Artvin Valisi Mustafa YEMLİHALIOĞLU, Borçka Kaymakamı Fatih KIZILTOPRAK’a talimat vererek, yaralının ambulansla Camili Sağlık Ocağına kaldırılmasını istedi.

Yaralı hastayı almak için köye hareket eden ambulans ise yolun aşırı kardan dolayı kapalı olması yüzünden olay yerine gidemedi. Acil sağlık ekipleri yaya olarak bir buçuk kilometre yürüyerek yaralının evine ulaştı.

İlk müdahale yapıldıktan sonra, battaniyelere sarılarak kızağa konulan ARSLAN, köyde yaşayanlar tarafından çekilerek, Camili Sağlık Ocağına getirildi. Burada yapılan muayenede boynu ile vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandığını tespit edilen ARSLAN’ın, acil olarak hastaneye kaldırılması gerektiği kaymakamlığa bildirildi.

Borçka Kaymakamı KIZILTOPRAK, yaşlı kadının hastaneye kaldırılabilmesi amacıyla Türkiye’nin Batum Başkonsolosluğu ile irtibata geçti. Görüşmeler sonucunda, Gürcistan yetkilileri ile önceden yapılan protokol kapsamında hastanın sınır ötesinden Türkiye’ye geçişine karar verildi.

Köy halkı tarafından yaklaşık 1 saat süren zorlu yolculuğun ardından sınırdaki askeri karakola ulaştırılan ARSLAN, Türkiye’den gelen 112 Acil Servis ambulansı ile Hopa Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada yapılan kontrollerde ARSLAN’ın boyun ve bel kısmında kırıklar olabileceği şüphesiyle tomografi çekilmek üzere Rize 82. Yıl Devlet Hastanesine sevk edildi. Sağ kolunda kırık ve akciğerlerinde zedelenme tespit edilen ARSLAN, buradan ambulansla tedavisinin süreceği Artvin Devlet Hastanesi’ne götürüldü.

Yaşlı kadının torunu Sinan ARSLAN, babaannesinin 4 saat süren zorlu bir yolculuğun ardından hastaneye ulaşmasında kendilerine yardımcı olan başta Artvin Valisi Mustafa YEMLİHALIOĞLU olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

Maral Köyü eski muhtarı, Elmas ARSLAN’ın kardeşi Hasan ŞİMŞEK ise Camili bölgesinde kış aylarında bu tür sıkıntıların her yıl yaşandığını belirterek, Borçka ilçesinde Muratlı Sınır Kapısı’nın açılmasının iftar vaktinde içilen su kadar değerli olduğunu söyledi.

Yollarının yılın yaklaşık 6 ayı kar ve heyelandan dolayı kapalı olduğunu da belirten ŞİMŞEK, “Acil hastalarımız oluyor, yaralılarımız oluyor. Bunların Borçka ilçemizdeki hastanemize ulaştırmamız Türkiye toprakları üzerinden mümkün olmuyor. Devletimiz sağ olsun bu tür acil vakalarda Gürcü yetkililer ile yaptıkları anlaşmalar sayesinde Gürcistan toprakları üzerinden de olsa hastanelerimize ulaştırılmasını sağlıyor. Devletimizden, Camili havzasında yaşayan 6 köyün vatandaşlarını daha da kucaklamak için Muratlı Sınır Kapısı’nı açmasını talep ediyoruz” dedi.

ŞİMŞEK, hastalarını 4 saat süren zorlu bir yolculuğun ardından hastaneye ulaşmasında kendilerine yardımcı olan başta Artvin Valisi Mustafa YEMLİHALIOĞLU olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ettiklerini de belirtti.

Kaynak: AA, DHA

Güncelleme: Elmas ARSLAN yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak vefat etti. Merhuma Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi