Doğum için Gürcistan üzerinden Türkiye'ye geçti

Artvin'in Borçka ilçesinin Camili (Macahel) yöresinde, ikinci çocuğuna hamile olan ve doğum sancısı başlayan Hatice Sarı, yolların üç metreyi aşan kar sonucu kapalı olması sebebiyle Gürcistan üzerinden Hopa'ya getirilerek tedavi altına alındı.

Yılın yaklaşık 6 aylık bölümünde yolların kapalı olduğu, 1800 rakımlı Camili (Macahel) Yöresini oluşturan 6 köyden biri olan Efeler Köyü'nde yaşayan Hatice Sarı'nın (26), pazar gecesi doğum sancısının başlaması üzerine eşi İsmail Sarı, durumu jandarmaya bildirdi. Artvin Valiliği'nin talebi üzerine Kars'taki 3. Ordu Komutanlığı'ndan gönderilen helikopterin olumsuz hava koşulları nedeniyle bölgeye iniş yapamaması üzerine, köyde oluşturulan 30 kişilik ekip, önceki gün Sarı'yı bir kızağa yerleştirdi ve 4.5 saat yol aldı. Gürcistan sınırından geçen ekip, bir süre Gürcü topraklarında yol aldıktan sonra, Batum'dan gönderilen ambulansla Sarp Sınır Kapısı'na ulaştırıldı. Burada Türk ambulansına konulan Sarı, Hopa'ya götürüldü. 17 saatlik yolculuktan sonra, önce Hopa daha sonra Artvin Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan Hatice Sarı'nın durumunun iyi olduğu ve erkek bebek beklendiği bildirildi.

Artvin Valisi Orhan Kırlı ve Batum Bölgesi Hudut Komiseri General Tengiz Kontselidze arasında, geçen yıl, yılın 6 ayında kar yüzünden yolu kapalı olan Camili (Macahel) yöresinde yaşayan insanlara, zaruri veya acil durumlarda Gürcistan üzerinden geçiş izni sağlayan protokol imzalanmıştı.

Yörede bu ve benzeri olaylar yıllardır yaşanmakta ve bu tür geçici çözümlerle sorun halledilmeye çalışılmaktadır. Kalıcı çözüm için, son zamanlarda yöreli insanlarca her fırsatta dile getirilen ve Macahel geçidinde tünel yapımının şart olduğuna yönelik talebin bir an önce hayata geçirilmesi gereği bir kez daha ortaya çıkmaktadır.

Kaynak: http://www.sabah.com.tr/gun102.html, http://www.milliyet.com.tr/2004/12/22/yasam/yas04.html
http://www.hurriyetim.com.tr/haber/0,,sid~2@nvid~513510,00.asp


Gürcistan üzerinden Artvin’e getirilen kadının doğum yapacağı tarih yanlış hesaplanmış

Artvin’in Borçka İlçesi’nin Camili Bölgesi’nde doğum sancısı başladığı gün, yolların kapalı olması nedeniyle Gürcistan üzerinde 17 saatlik bir yolculuğun ardından Artvin Devlet Hastanesi’ne ulaştırılan Hatice Sarı’nın doğum yapacağı tarihin yanlış hesaplandığı ortaya çıktı.

Hatice Sarı’nın memleketi olan Borçka İlçesi’ne bağlı Camili, Artvin’in Gürcistan sınırında 6 köyün birleştiği bir belde konumunda. Yaklaşık 3 bin kişinin yaşadığı belde, kış ayları geldiğinde en az 6 ay kar altında kalıyor. Köylüler, ulaşımlarını çoğu zaman kar aracı ile sağlıyor. Gelen misafirlerini ve hastalarını ilkel şartlarda şehre ulaştırıyor. Bunun içinde, 50 kilometrelik yolun yaya olarak aşılması gerekiyor. Kar aracı tek olduğundan her ihtimale karşı yanlarına kızaklarını da alarak ulaşımlarını yapmaya çalışıyor. Yoğun kar ve tipi sebebiyle kış aylarında yolu kapalı olan Camilide en büyük sıkıntılardan biri de hasta nakli. Camili’de hastalar, Gürcistan hükümetinden zorluklarla çıkartılan izinle Batum üzerinden Türkiye’ye ulaştırılabiliyor. Bu zorlukların bir kez daha yaşandığı şu günlerde binbir güçlükle Gürcistan üzerinden getirilen Hatice Sarı, doğum tarihinin yanlış hesaplandığının anlaşılması üzerine Borçk’da bulunan bir akrabasının yanında doğum yapacağı tarihi bekliyor.

Artvin, Borçka Camili (Macahel) yolunun yılın 6 ayı zorlu hava koşulları nedeni ile kapalı olmasından dolayı alınan özel izinle Gürcistan üzerinden Artvin’e getirilen Hatice Sarı’nın doğum yapacağı tarih 18 Ocak olarak tespit edildi. Erkek bebek beklediğini daha önce de dile getiren İsmail Sarı’nın beklentisi bir süre daha ertelenmiş oldu. Doktorlarından edinilen bilgiye göre; Hatice Sarı’nın sağlık durumu iyi.

27.12.2004
Turgay Külünk
Artvin

Kaynak: Zaman Gazetesi 


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi