Macahel Koruma Alanı İlan Edildi!

UNESCO CAMİLİ’Yİ (MACAHEL'İ) KORUMA KALKANI İÇİNE ALIYOR!

UNESCO'da yapılan toplantılar sonucunda, Gürcistan sınırı yakınlarındaki Karçal Dağı eteklerindeki Camili köyüyle birlikte, 17 ülkeden 22 site daha dünyadaki koruma altındaki biyosfer rezervi içeren bölge ilan edildi. Dünyada şu ana kadar 102 ülkeden 482 site, UNESCO'nun biyosfer rezervi koruma alanı içinde bulunuyor.

Bitki örtüsü, hayvanları, doğal hayatı, ormanları ve çevre bilincine duyarlılığı nedeniyle tanınan Camili köyüyle, Türkiye'den de ilk defa bir bölge UNESCO'nun bu alandaki koruma siteleri içine girmiş oldu.

UNESCO, ''biyosfer rezervlerin ve biyolojik çeşitliliğin korunmasıyla, ekonomik kalkınma ve kültürel değerlerin devamlılığı arasındaki çatışmaların, sürdürülebilir bir şekilde çözülmesine dönük temel bir yaklaşım oluşturulmasını'' hedefliyor.

BİYOSFER REZERVİNE NEDEN İHTİYAÇ VAR.

UNESCO uzmanları, biyosfer rezervine, ''biyolojik çeşitliliği korumak'', ''bozulmamış eko sistemlerin devamı sağlamak'', ''doğal sistemler ve bu sistemlerin zamana bağlı değişimlerini öğrenmek'', ''geleneksel arazi kullanım biçimleri hakkında bilgi sahibi olmak'', ''doğal kaynakların yönetiminde sürdürülebilir yöntemlerin kullanımına dönük bilgileri paylaşmak'' ve ''doğal kaynakların yönetimindeki sorunların çözümünde işbirliği yapmak'' için ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Kaynak:
www.hopam.com
http://www.unesco.org/mab/
http://www.unesco.org/mab/news/mablist2005eng.pdf

Not: Bu gelişmeyle ilgili yorum ve düşünceler yakında sitemizde yer alacaktır.

---------------------------------

UNESCO'NUN Basın Bildirisi 

Basın Bildirisi No 2005-76

Yirmi üç yeni biyosfer rezervi UNESCO’nun İnsan ve Biyosfer Ağı’na eklendi

Paris 29 Haziran- Biri Senegal ve Moritanya arasında sınırlar arası alan olmak üzere 17 ülkede 22 yeni alan UNESCO’nun İnsan ve Biyosfer (MAB) Programının Dünya Biyosfer Rezervleri Ağına eklenmiştir. Mevcut bir biyosfer rezervinin genişletilmesi de onaylanmıştır. Ağ, halen 102 ülkede 482 alandan oluşmaktadır.

Dünya Biyosfer Rezervleri Ağına yönelik, onun canlılığını ve onun kalitesini geliştiren devamlı çabaları ifade eden ilaveler ve değişiklikler, MAB (İnsan ve Biyosfer) Bürosunun Uluslar arası Koordinasyon Konseyi’nin, UNESCO’nun Paris’teki merkez binasında, 27 Hazirandan 29 Hazirana kadar süren toplantısında onaylanmıştır. MAB Programı sürdürülebilir gelişme uygulamasına, bilimsel bir temelde, 30 yılın üzerinde ön ayak olmaktadır.

Biyosfer Rezervleri, yerel toplumların, yönetim ve idareye, araştırma, eğitim, talim ve gözetime, gerek sosyo-ekonomik gelişmeyi gerekse biyo çeşitliliği korumayı geliştirmeye aktif olarak dahil oldukları ve suretle MAB kapsamında tanınan alanlardır. Aşağıdaki yerler tayin edilmiş veya genişletilmişlerdir:

(……..)

Karçal dağlarında Gürcistan sınırındaki Camili Biyosfer Rezervi (Türkiye) kahverengi ayının, kurt ve vaşakın evidir ve önemli bir kuş göç rotasını içermektedir. Türkiye’de ilk olan Biyosfer Rezervi, 6 köyde oturanlara, gelir imkanları (örnk: organik tarım, bal üretimi, ekoturizm) sağlayacaktır.

(….)

Kaynak: http://www.unesco.org/mab/news/mablist2005eng.pdf   


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi