Kretschmer'in Macahel Ziyaretine İlişkin Muhtarların Açıklaması

 Ön Açıklama

Bilindiği gibi 07.06.2005-08.06.2005 tarihleri arasında Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Hans Jörg Kretschmer, Artvin Valisi ve Tema Vakfı Başkanı ile birlikte yöremizi ziyaret etmişlerdir. Ziyarette, Tema Vakfı’nın AB fonlarını kullanarak yürüttüğü sözde arıcılık projesi incelenmiş ve AB fonlarının yerinde kullanıldığı, projenin başarılı olduğu (!) ifade edilmiştir. Ancak nedense bu ziyaret, bilinçli bir şekilde yöre halkının temsilcileri muhtarlardan gizli yapılmaya çalışılmış, muhtarlar, mülki amir olarak valinin yöreye gelişinden dahi haberdar edilmemişlerdir. Bunun tek sebebi olduğu düşünülmektedir: Tema Vakfı’nın yörede yürütmeye çalıştığı ve son olarak AB fonlarını da kullanmaya başladığı sözde projenin herkesçe bilinen toplumsal başarısızlığı, yöre halkının geneline bir yansımasının olmayışı, kişisel çıkar ve rantın tatmin edildiği ve böylece AB fonlarının yerinde kullanılmadığı gerçeğinin, AB Temsilcisi tarafından, yerinde, yöre muhtarları aracılığıyla öğrenilmesini engellemedir! Görünüşte, sözde projenin başarılı olduğu izlenimi verilerek, fonların devamını ya da yeni fonların daha kolay edinilmesini sağlamadır.

Aşağıda konuyla ilgili olarak yöre muhtarlarının kamuoyu açıklaması yer almaktadır. Açıklama, 13.07.2005 tarihli 7 Mart Gazetesi’nde yayınlanmıştır:

"07.06.2005-08.06.2005 tarihleri arasında Artvin ili Borçka ilçesi Camili bölgesine sayın Artvin valimiz gelmiş olup, bölgemizi ziyaret etmişlerdir. Üzgün olduğumuzu söylemeden geçemiyoruz. Camili bölgesinde 6 köy muhtarının olması ve bu muhtarlardan hiçbirinin bu konudan haberdar edilmemesinden dolayı, bölgemize kolay kolay gelemeyecek, gelmesi zor olan, herkesin ümit ışığıyla baktığı bir valimizin bölgeyi ziyaretleri herkesi mutlu etmiş, ancak bir o kadar da muhtarları üzmüştür.

Avrupa Birliğini temsilen bir yetkilinin de bölgeye gelmesi, bölgede önemli projeler yapılıyor olması, acaba kimler için önemli? Yılın on iki ayının altı ayı dünyadan bağlantısız, oldukça mağdur, Macahel’de yaşayan insanlar ve bunları temsilen muhtarlar için mi önemli, yoksa bölgenin hiçbir yükünü taşımayan, ızdırabını çekmeyen, çıkar uğruna daha önceden Macahel’de dolaşıp, bir şeyler yapmaya çalışanlar için mi? Bugüne kadar bu gruplar tarafından her zaman muhtarlar itilmiştir. Muhtarların da bu tür davranışlara tahammülü kalmamış olmasından dolayı böyle bir tepkiyle karşı karşıya bırakılmıştır.

Muhtarlar olarak çok düşündük; acaba bir ilin valisinin gelmesinden muhtarlar neden haberdar edilmez? Bu durumdan dolayı muhtarlar olarak halkımız karşısında alay eder konuma düşmüş bulunmaktayız. Siz nasıl muhtarlarsınız ki vali gelir de haberiniz olmaz gibi. Ayrıca şunu da soruyoruz; biz muhtarlar hangi sıfatla oradayız? Sorusuyla birlikte üzüntülerimizi tekrar ifade ediyoruz". 09.06.2005. 

İlker Sav (Camili Köyü Muhtarı)                Osman Önder (Düzenli Köyü Muhtarı)       Nazım Kahya (Efeler Köyü Muhtarı)     Hasan Şimşek (Maral Köyü Muhtarı)         Hüseyin Yıldız (Uğur Köyü Muhtarı)

Kaynak: www.camilibirlik.org


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi