Macahel'in Yol Sorununa Geçici Çözüm...

Macahel’in Yol Sorununa Geçici Çözüm: Muratlı’dan Geçiş Protokolü İmzalandı

Türkiye Cumhuriyeti Artvin Bölgesi Protokol Heyeti ile Gürcistan Cumhuriyeti Batum Bölgesi Protokol Heyetleri arasında yapılan protokol ile Muratlı Sınır Kapısından giriş konusunda anlaşmaya varıldı. Daha önce Borçka-Camili karayolunun kapanması durumunda, zorunlu hallerde Camili’den sınırı geçip, Batum şehrine, oradan da Sarp Sınır Kapısından Hopa’ya gelerek ulaşım sağlanıyordu. Yapılan protokolle yine sınırın geçilmesi, ancak bu sefer, daha kısa bir yol olarak Muratlı Sınır Kapısından girişin yapılması söz konusu olacak. Bunun için sınır ötesinde, Acaristan’da 27 kilometrelik yol yapılması öngörülüyor. Bu yoldan Gürcistan vatandaşları da faydalanacak. Ülkemiz tarafından yapılacak olan yol çalışmalarına ise birkaç gün içinde başlanacak.

Acaristan’ın Helvaçavur Kaymakamlığı’nda yapılan protokol görüşmesine, Borçka Kaymakamı ve Borçka Bölgesi Sınır Komiser Yardımcısı Ogün Bahadır, Artvin İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Çetin Demirkaya, İnşaat Mühendisi Murat Yavuz, Acaristan Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkan Yardımcısı Eduvard Putkaradze, Helvaçavur Kaymakamı Badri Şavlidze, Batum Bölgesi Karayolları Şubesi Teknik Bölüm Başkanı Arsen Gabaidze, Batum Bölgesi Sınır Komiser Yardımcısı Cemal Çitadze katıldı.

Konuyla ilgili olarak Borçka Kaymakamı Ogün Bahadır, “ Bugün gerçekten yıllardır planlanan ve maalesef bir türlü hayata geçmeyen bir protokol imzaladık. Birkaç gün içinde de yapımına başlayacağımız bu yol ile zaten var olan iki ülke vatandaşları arasındaki dostane ilişkinin daha da artacağına inanıyorum. Bizim için bu yolun şu önemi var. Camili bölgemizin, kışın birkaç ay çığ gelmesinden dolayı maalesef ilçemizle olan ulaşımı kesilmektedir. Zorunlu hallerde vatandaşlarımız, dostlarımızın iyi niyetiyle Gürcü topraklarından geçerek Batum’a, oradan da Sarp Sınır Kapısından Türkiye’ye ulaşımını sağlıyorduk. Gürcistan üzerinden olmasına rağmen bu yol çok çileli bir yoldur. Eğer bu yolu biz çok kısa zamanda ıslah edip kullanılabilir bir hale getirirsek artık kendi vatandaşlarımızı Batum’a gitmeden ve Sarp Sınır Kapısına uğramadan, Camili’den çıkıp yine Gürcü topraklarından geçip, bizim Muratlı Kara Hudut Kapımızdan vatandaşlarımızı alacağız” dedi. Bunun hayati önem taşıyan bir proje olduğunu da ifade eden Bahadır, “Özellikle kış aylarında bu bölgede yaşayan insanlarımız hastalanınca onları oradan almak için helikopter gönderiyorduk. Fakat bölgeye olumsuz hava şartlarından dolayı helikopter inemiyordu. Yaptığımız bu protokol ile bu gibi durumlara son vermiş olacağız. 27 kilometrelik bir yol çalışmamız olacak, bu yolun 1 kilometresi ham yol olup, kalan kısmı ise ıslah çalışması yaparak bitireceğiz. Artvin İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ile Borçka Kaymakamlığı olarak biz üstlendik. Bu yolu en kısa sürede bitirip vatandaşlarımızı büyük bir sıkıntıdan kurtaracağız. Ayrıca ben iyi niyetlerinden dolayı Sayın Bakanın nezdinde tüm çalışma arkadaşlarına teşekkürlerimi sunuyor, başarılar diliyorum.” diye konuştu.

Türkiye’nin Batum Başkonsolosu Kazım Çavuşoğlu ise,” Uzun süredir gündemde olan sorunun bugün imzalanan belgenin hayata geçirilmesi ve çok kısa sürede çözüme kavuşturulacak olmasından dolayı mutluluk duydum. Emeği geçen herkese tebriklerimi sunarım” dedi.

Artvin İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Çetin Demirkaya ise, “Camili bölgemizde yaşayan vatandaşlarımız özellikle kış ayarlarında büyük sıkıntılar çekiyordu. Bugün burada bu sıkıntıları çözecek bir anlaşma imzaladık. Gerçekten güzel bir iş yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Her iki ülkeye bu anlaşma hayırlı ve uğurlu olsun” diye konuştu.

Yolların her zaman dostluğun ve yakın komşuluğun çok güzel bir örneği olduğunu ifade eden Batum Bölgesi Helvaçavur Kaymakamı Badri Şavlidze ise,” Ben Helvaçavur Kaymakamı olarak bu önemli protokol anlaşmasının kaymakamlık binasında gerçekleştiği için çok mutluyum. Bu protokol halklarımızın faydası için yapılan bir anlaşmadır. Bundan dolayı çok mutluyum. Herkese teşekkür ederim” diye duygularını dile getirdi.

Öte yandan Camili yöresi halkının, yol probleminin kesin çözümü olarak Küçük Yayla mevkiinde bir tünel yapılmasını istediği, bu konuda Camili Köyler Birliği’nin de karar aldığı biliniyor. Muratlı’dan yapılacak geçişle, sınır ötesinden yapılan acil ulaşımın kısalacak olması sevindirici bir gelişme olsa da, bunun kesin bir çözüm olmadığı, kendi ülke sınırlarımız içinde, devamlı, kalıcı bir çözüm olarak tünel yapımının şart olduğu düşünülüyor. Nitekim Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, daha önceki bir açıklamasında, Camili yolunun yapılmasının bayrak, Devlet sorunu olduğunu ifade etmişti.


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi