9. Macahel Arı ve Bal Festivali Yapıldı

9. Macahel Saf Kafkas Arı ve Bal Festivali 17 Ağustos 2008'de Camili Köyü'nde yapıldı. Tertip komitesi olarak Macahel Vakfı, Camili Çevre Derneği, Camili Köyler Birliği ve Camili (Macahel) yöresini oluşturan 6 Köy Muhtarlığı'nın gösterildiği festival, bal yarışması etkinliği ile konser ve horonlarla geçti. Daha çok yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği festivale, Artvin Vali Yardımcısı Halil Avşar, eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, MHP Aydın Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu, İl Özel İdare Genel Sekreteri Çetin Demirkaya, Tarım İl Müdürü Hacı Arap Şanlı, İşadamı Nihat Gökyiğit gibi isimler de katıldı.

Mavi Karadeniz Televizyonunda canlı olarak yayınlanan ve çeşitli konuşmaların da yapıldığı festivalde, İşadamı Nihat Gökyiğit, yöreyle sorunlu Tema Vakfı'nın yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdikten sonra, konuşmasına "10 yıl içerisinde istemeyerek, bilmeyerek bazı kimseleri incittimse, yanlış işler yaptımsa hakkınızı helal edin" şeklinde son vermesi dikkat çekti.

Macahel Vakfı Başkanı Salih Yıldız ise konuşmasında Türkiye'nin birçok yerinde yapılan Hidro Elektrik Santrallerinin (HES) kurulmasından yana olduklarını, ancak çevreye zararı olabilecek girişimleri de engellemek istediklerini belirtti.

Yöre muhtarları adına söz alan Maral Köyü Muhtarı Hasan Şimşek, konuşmasında yörenin sıkıntılarına vurgu yaptı ve "Daha önce Macahel dünyada mağduriyet bölgesi olarak tanınırdı. Şimdi ise Tema Vakfı'nın yaptığı çalışmalar neticesinde doğal varlıklarımızla tanınıyoruz. Ama ne hikmetse talihimiz değişmiyor. Camili iki mevsimden ibarettir. Camili'nin şu güzelim cennet dönemli zamanının bir de cehennem yüzlü zamanları vardır, bu da kıştır. Kışın vatandaşlarımızın yaşam şartları izah edilemeyecek derecede zordur. Yollarımız yılın altı ayı kapalıdır. Bizler ulaşım sorunumuzun çözülmesini istiyoruz. Yetkililerin bize verdiği sözleri tutmalarını istiyoruz. Yılardır yapılmaya çalışılan, yaklaşık 20 yıllık yol inşaatı devam etmekte, yapılan yollar ancak yazın işimize yarar, kışın buradan geçit vermesi mümkün değil. Bize tünel yapılmasını istiyoruz. Bizim önümüzdeki coğrafi engel bizim engelimiz değil, tek engelimiz bürokratik engeldir. Artık sesimizi duyun bizi bu esaretten kurtarın. Macahel’in sorunlarını başkalarından değil bizlerden dinleyin burada doğayla insanüstü mücadele ederek yaşam süren bizleriz. Camilinin mağduriyetlerini, mahrumiyetlerini her zaman giderebilecek durumdayız. Yalnız mesele Camili'yi tanımaktır, iyi analiz etmektir.Daha önceki festivallerde gelip buralarda Camili insanını rahatlatacağız, yuvasına kavuşturacağız diye Söz veren yetkililerimizin bu sözlerini unutmamalarını ve Camili insanını her zaman, ne şartlar altında yaşadığını anlamalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: 7 Mart (7martgazete.com) - 08 Haber (08haber.com) Gazeteleri


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi