İstanbul’da Macahel’deki Gelişmeler Hakkında Sempozyum Yapıldı

27.12.2008 tarihinde İstanbul’un Bahçelievler İlçesi’nde bulunan belediyeye bağlı Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde, Macahel’de son 15 yılda meydana gelen gelişmeleri konu alan bir sempozyum yapıldı. Sempozyumun organizasyonu, merkezi Bahçelievlerde olan Macahel Vakfı bünyesinde, Doç. Dr. Veysel Yılmaz başkanlığındaki bir komisyon tarafından gerçekleştirildi.

İstanbul’da oturan Macahellilerin yoğun bir ilgi gösterdiği sempozyum, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra açılış konuşmalarıyla başladı. Sempozyumda sırasıyla;

1. “Saklı Cennet Macahel”,

2. “UNESCO’nun ‘Biyosfer Rezerv Alanı’ Olarak Macahel”,

3. “Özgün Mimarisi ve Kültürü ile Macahel”

4. “Macahel’deki Projelerin Toplumsal Yansımaları ve Sürecin Getirdiği Riskler” (tıkla-indir) başlıklı dört sunum yapıldı.

Sunumlardan ilk ikisinde Macahel’de yöre dışı kişi ve kuruluşların gerçekleştirdikleri çalışmalar özetlenirken, üçüncüsünde yörenin kültürel zenginlikleri hakkında çeşitli örnekler verildi. Her üç sunum da Tema Vakfı’nın kendi projeleri için hazırladığı belgeselden alınan görsel kesitlerle desteklendi. Sempozyumdaki son sunumda ise, Macahel’deki projelerin (Tema Vakfı Projeleri, Gef-2/Biyosfer Projesi ve Hes Projeleri) toplumsal yansımaları ve bu sürecin ortaya çıkardığı riskler hakkında ilgi çekici tespit ve değerlendirmeler aktarıldı.   

Sempozyumun sonunda izleyicilerden bazılarına da söz hakkı verildi. Özellikle son sunumda Macahel’deki projelerin yörede gördüğü tepkilerin ifade edilmesi bağlamında söz alan Tema Vakfı yöneticisi, kendilerini savunmaya çalıştı.

Sempozyum müzik ve oyunların yer aldığı eğlence programıyla sona erdi.

Sempozyum sonrası yapılan değerlendirmelerde, Macahel’deki her türlü gelişmenin, farklı görüşlerin yer aldığı bu gibi organizasyonlarda aleni bir şekilde ele alınmasının yararlı olacağı ve daha geniş katılımlı başka çalışmaların da yapılması yönünde fikirler öne çıktı.  


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi