Bir TV Programında Macahel’in Sorunları!

Samanyolu Televizyonu’nda (STV) yayınlanan ve her hafta bir ilin konuk olduğu “Samanyolu Konukları” isimli programa geçtiğimiz hafta Artvin ili konuk oldu.

21 Aralık 2003 Pazar günü saat 14:00’de canlı olarak yayınlanan programa Artvin Valisi Orhan Kırlı, Artvin Milletvekilleri Orhan Yıldız (AKP) ve Yüksel Çorbacıoğlu (CHP), Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, Tema Vakfı Başkanı Nihat Gökyiğit, Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sinan Altunsoy, Borçka’dan Tekin Arifağaoğlu’nun yanı sıra Bursa ve İstanbul’dan diğer bazı Artvinliler konuk olarak katıldı.

Yaklaşık 2 saat süren programda, genel olarak Artvin ilinin sorunları, ekonomik gelişimi (özellikle doğa turizmi bakımından) ve yapımı devam eden barajlar ile birlikte ilin tanıtımı gibi konular ele alındı.

Programa, seyircilerin, e-mail yoluyla soru göndermesi ve soruların katılımcılara yöneltilmesi biçiminde katılımı mümkündü. Bu bağlamda sitemize yazılarıyla katkıda bulunan bazı hemşerilerimiz, (program sonrasında sitemize ilettikleri soru içeriklerinden ve programın seyrinden anlaşıldığı kadarıyla) programa Macahel’e ve daha çok yörenin sorunlarına ilişkin sorular göndermiş, böylece soruların katılımcılara yöneltilmesini ve bazı soruların katılımcılar tarafından değerlendirilmesini sağlamışlardır.

Bu kapsamda, programa iletildiği belirtilen bir soruda, yörenin temel sorunları olan ulaşım, eğitim, sağlık, elektrik ve haberleşme konuları katılımcıların bilgisine sunulmuştur. Ulaşım sorununun kesin çözümünün belli bir yerde tünel yapılması olduğu, acaba yetkililerin bu sorunu ne şekilde çözmeyi planladıkları, eğitim sorunu hakkında Camili merkezdeki yatılı ilköğretim okulunun yatılı kısmının ne zaman faaliyete geçeceği, sağlık sorunu hakkında kış aylarında doktor yetersizliği ve acil hastaların ilçeye ulaştırılması sorununun çözümü hakkında yetkililerin düşünceleri, elektrik ve haberleşme sorunu kapsamında sık sık elektrik hatlarının kopması ve kış aylarında neredeyse hiçbir gün elektriğin bulunmaması, bunun çözümü için, hatların, en azından belli yerlerde yer altından geçirilmesi önerisinin ne şekilde karşılandığı, haberleşme açısından merkezdeki postanenin eleman yetersizliği nedeniyle kapalı olması sorununun nasıl çözülebileceği gündeme getirilmiştir.

Gönderilen diğer bir soruda, GEF-II Projesinin kısaca değerlendirilmesi istenmiş, projenin desteklediği ileri sürülen ormanların halkın mülkiyetinde olması (özel orman statüsü) konusunun da bu bağlamda nasıl karşılandığı ifade edilmiştir.

Bir başka soruda ise, Macahel’de gerçekleştirilen eko-turizm faaliyetlerinin ve özellikle bu turizmin sebep olduğu çevre kirliliklerinin (sitemiz Faaliyetler/Macahelde Turizm bölümündeki fotoğraflar bağlamında) özellikle, hem bir Artvinli olarak hem de bir çevre kuruluşunun başkanı olarak Sn. Nihat Gökyiğit tarafından değerlendirilmesi istenmiştir.

Artvinli diğer seyircilerin gönderdikleri sorularla birlikte, Macahelle ilgili soruların da programdaki reklam aralarında katılımcılara yöneltildiği, program sunucusu Sn. Asım Yıldırım tarafından ifade edilmiştir.

Takip edildiği kadarıyla yukarıdaki Macahelle ilgili soruların bir kısmı program katılımcıları tarafından değerlendirilmiştir. Örneğin, Borçka’dan katılan Sn. Tekin Arifağaoğlu, konuşması sırasında Hopa-Cankurtaran mevkiinden başka Macahel’de de bir tünelin yapılmasının, yol sorununun kalıcı çözümü için şart olduğunu vurgulamıştır.

Buna karşılık programın kapanış aşamasında soruları yanıtlayan Artvin Valisi Sn. Orhan Kırlı, yörenin coğrafi yapısının müsait olmaması dolayısıyla ne kadar mükemmel yol yapılırsa yapılsın sorunun kesin çözümünün mümkün olamayacağını, bu konudaki şikayetlerin devam edeceğini, kaldı ki halen belli bir köye kadar ulaşmış olan bir yol yapımının mevcut olduğunu, Gürcistan (Acaristan) üzerinden Muratlı’ya geçmek şeklinde kısa bir yol sağlamak için sınır görüşmelerinin devam ettiğini ifade etmiş [Söz konusu sınır görüşmesi yapılmış olup, görüşmenin ayrıntılarını Haberler sayfasındaki "Camili-Muratlı Geçişi İçin Sınır Görüşmeleri.." başlıklı haberde bulabilirsiniz.] , ancak tünel konusu, programın süre itibariyle kısalığı nedeniyle değerlendirme konusu olamamıştır.

Bundan başka, program süresinin kısalığı ve katılımcılara verilen sınırlı süre itibariyle, Artvinle ilgili diğer soruların yanında Macahelle ilgili soruları da yanıtlamak isteyen Artvin Milletvekili Sn. Yüksel Çorbacıoğlu’na gerekli imkan verilememiştir.

Konuşması sırasında Sn. Nihat Gökyiğit, yörede bir proje yürütmeye “çalıştıklarını”, Kafkas arısını “kendilerinin keşfettiklerini”, yörede birçok bitki türünün “ekonomik açıdan” çok büyük değer taşıdığını ve henüz “keşfedilmemiş” birçok değer olduğunu belirtmiş, ancak gerçekleştirdikleri “eko-turizm” ve özellikle bu girişimlerinin sebep olduğu çevre kirliliklerini değerlendirmekten kaçınmış, sözlerinin arasında bir yerde, Macahellilerin çevreye oldukça duyarlı oldukları gerçeğini ifade etmiştir.

Web yönetimi olarak, başta Artvin iline yönelik programı ve özellikle program içerisinde Macahel’in sorunlarının da yetkililere iletilmesi ve değerlendirilmesi imkanını sağladığı için STV’ye ve programa sorularıyla katılarak yöremizin sorunlarının gündeme gelmesine vesile olan hemşehrilerimize teşekkür ediyoruz.

*MacahelBizimdir.Org - Web Yönetimi*


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi