Camili-Muratlı Geçişi İçin Sınır Görüşmeleri...

24.11.2003-Türk ve Gürcü heyetleri mutad hudut görüşmeleri için Sarp Sınır Kapsında bir araya geldi. Türk tarafında yapılan görüşmeler sonrası ortak bir açıklama yapıldı;"TÜRK-GÜRCÜ DOSTLUĞUNU HİÇBİRŞEY BOZAMAZ"

Türkiye ile Gürcistan arasında Hudut Komiserleri düzeyinde her yıl iki kez yapılan hudut görüşmelerinin ikincisi Sarp Sınır Kapısı'nın Türk tarafında yapıldı.Türk heyetine Artvin Valisi Orhan Kırlı başkanlık ederken, Gürcistan heyetine Batum Bölgesi Hudut Komiseri General Tengiz Kontselidze başkanlık yaptı. Protokol görüşmelerinde ayrıca Gürcistan heyetinden Acaratskali Bölgesi Hudut Komiser Muavini Yarbay Bejan Davitatze, Hkulo Bölgesi Hudut Komiser Muavini Binbaşı Tamaz Zakaradze, Askeri Eksper Binbaşı Zauri Mosidze ile Binbaşı Emzar Kezevadze, Tercüman Davit. Djaıanı ve İrakli Komahkıdze, Türk heyetinden Hopa Kaymakamı Şahin Aslan, Borçka Kaymakamı Selami Aydın, Şavşat Kaymakamı Fatih Yılmaz, 211'nci Hudut Alay Komutanı Kd. Kur. Alb. Sezai Bostancı, İl Jandarma Komutanı Jan. Alb. A.Sait Erduran ile Tercuman Nina Çeplioğlu katıldı.

Gürcistan heyetini Sarp Sınır Kapısında, Artvin Valisi Orhan Kırlı beraberindeki heyetle birlikte karşıladı. Sarp Gümrüğünün VİP salonunda yapılan ve yaklaşık iki saat süren görüşmelerin ardından ilk açıklamayı yapan Artvin Valisi Orhan Kırlı, ortak hudut bölgesindeki güvenlik konularının ele alındığını belirterek şunları söyledi;

"Her yıl yapılan mutad görüşmelerimizden ikincisi yapıldı, sorunlar varsa gidermeye çalışıyoruz. Bugünkü toplantıda bilhassa Türk tarafını önemli derecede ilglendiren, Camili bölgemiz için önemli olan konuyu gündeme getirdik. Bildiğiniz gibi Camili bölgesi ve 6 köyü kapsayan kesimde kış aylarında yollar kapanarak uzun bir süre bölgemiz sıkıntıya düşüyor, bu konuyu ele aldık. Kış mevsiminde uygulanmakta olan acil durumlardaki geçişin sağlandığı Camili-Sarp, Sarp-Camili geçişlerinin bundan böyle Camili yöremizde oturan vatandaşlarımıza kolaylık sağlanması açısından Camili-Muratlı, Muratlı-Camili şeklinde yapılması talebimizi ilettik. Gürcü heyeti bu konuyu üst makamlara ileteceklerini ifade ettiler. Öte yandan Türk-Gürcü ilşikilerinin gelişmesi ve özellikle de Artvin ile Batum bölgesi arasındaki turistik ve iktisadi ilişkilerimizin geliştirilmesi temennisinde bulunduk. Aramızda hudut güvenliği açısından çok belirgin sorunlar yok.. İyi komşuluk ilişkilerimizin önüzmüzdek yıllar da olumlu yönde gelişeceğini umuyorum " dedi.

Gürcistan heyeti adına konuşan Batum Bölgesi Hudut Komiseri T. Kontselidze de,Türk heyeti ile yapılan görüşmenin çok olumlu geçtiğini ifade derek kısaca şu açıklamayı yaptı;" Sınır güvenliğimiz konusunda Türk tarafında olduğu gibi biz de bir sıkıntı yaşamıyoruz. Zaten hiçbirşey Türk-Gürcü dostluğunu bozamaz. Eğer güvenlik konusunda suçlular olursa zaten gereken yapılır, kim ne suç işlemişse gereken cezayı görecektir" dedi.

Bu açıklamalardan sonra iki heyet arasında yapılan protokoller karşılıklı olarak imza altına alındı."

Kaynak:
http://www.artvingezgini.com/haberarsivi/sarp.htm

Aynı haber için: http://www.artvin.gov.tr/detay.php?ID=haberler09

http://www.08fm.com/sarphududu.htm


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi