Sınır Ötesi Zorlu Yolculuk Bu Defa Eğitim İçin…

Artvin merkezde ve Borçka ilçesinde öğrenim gören Macahelli öğrenciler, 15 günlük yarıyıl tatili için bulundukları Macahel’den okullarına dönmek için yine bitmek bilmeyen yol çilesini yaşadılar. Camili-Borçka karayolunun yoğun kar yağışı nedeniyle kapalı olmasından dolayı 13 öğrenci ve aralarında velilerin de bulunduğu toplam 19 kişilik bir grup, önceki gün Gürcistan’a bağlı Acaristan Özerk Cumhuriyeti üzerinden ülkeye giriş yaparak okullarına ulaştılar.

Yarıyıl tatiline smotrak adı verilen kar üstü paletli araçla giden öğrenciler, tatil dönüşünde şartların daha kötü olması nedeniyle sınır ötesi yolculuk yapmak zorunda kaldılar. Öğrencilerin Borçka’ya ulaşması için Türkiye ve Gürcistan arasında acil durumlarda kullanılan pasavan geçiş protokolü devreye sokuldu. Macahel’den Acaristan Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Batum’a ulaşan öğrenciler, oradan Hopa ilçesinde bulunan Sarp Sınır Kapısı’ndan ülkeye giriş yaptılar. 

Geçişler nasıl yapılıyor?

Camili (Macahel) bölgesinden Batum’a ulaşmak için önce gidecek kişi sayısı belirleniyor ve bu kişilerin kimlik bilgileri, Borçka Kaymakamlığı’na ulaştırılıyor. Protokole göre Borçka Kaymakamı aynı zamanda Camili (Macahel) Bölgesi Hudut Komiseri olarak tanımlanıyor. Kaymakamlık, Camili (Macahel) Bölgesi’nin Gürcistan tarafındaki hudut komiseriyle ilgili yazışmaları yapıyor. Daha sonra gidecek olan kişiler, yaya olarak kimlikleriyle birlikte Türk sınırını geçip Gürcistan sınırına ulaşıyorlar. Burada Gürcistan’ın rütbeli askerlerince karşılanıyorlar. Askerlerin sivil vatandaşlardan kiralayarak getirdikleri tek kabinli üstü açık kasa kamyonların üzerine binen yolcular, yaklaşık 1 saatlik zorlu bir dağ yolundan sonra Batum’a ulaşıyorlar. Bunun için arabaya 50 Dolar para ödeniyor. Burada yine askerler eşliğinde Sarp Sınır Kapısı’na ulaştırılıp, gerekli kontrollerin ardından yolcular Türkiye’ye giriyorlar. Acil durum yok ise gerekli izinlerin alınması yaklaşık 2 gün sürüyor. Ancak hasta olması durumunda bekleme yapılmadan Camili sınırından Gürcistan’a geçiş yapılıyor.

Kaynak: 08haber.com (Hakan Aydın)


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi