HES’lerde Tarihi Fırsatı Kaçırmayalım

Yabancı firmalar Macahel’in derelerini paylaşırken, derelerine sahip çıkmayıp küçük çıkarlar uğruna piyonluk yapanların ağından Macahelimizi kurtarmak, bu konuları araştırmak, memleketine duyarlı her Macahellinin tabii bir görevi değil midir?

Bir Macahel sevdalısı, her fırsatta Macaheli ve Macahelliyi savunmaktan asla taviz vermeyen bir kişi olarak, bizim de güvendiğimiz beyefendi bazı kişilerin, 90’lı yıllardan bu yana, Macahel insanının dışında Macahel’e her fırsatta değişik kumaşlardan değişik kalıplarda kürk giydireceklerini söyleyip Macahelli’yi ümitlendiren ama Macahelli’ye rağmen çıkar elde etmeye çalışanlara karşı duracağına, kaynağı derin olan piyonların peşine gittiklerini görünce büyük bir hayrete düşüyorum.

Allah aşkına Macahel’deki derelerin boşa akmasından kime, ne fayda sağlanacaktır? Ya da bu derelerin boşa akması gerektiğine biz halkı inandırmaya çalışanlar, bu derelerin değerlendirilmeden boş akacağına kendilerinin de inanıp inanmadıklarını gerçekten merak etmekteyim.

Menfaatleri için her şeyi göze alan, büyük ve gelecek hesaplarını çok iyi yapan holdinglerin, küçük çıkarlar uğruna görevlendirilen piyonlarının eline Macahel’in sorunları ile Macahelli’yi terk etmek,  Macahelli için intihar denilebilecek kadar vahim sayılmalıdır.

Değerli Macahelliler geçmişte ben kişisel olarak her zaman 12 ay Macahel’de yaşayan insanları ön plana çıkarmışımdır. Ancak ortam öyle gelişti ki Macahel’de yaşayan insanların Macahel’deki değerleri değerlendirmesi mümkün görünmemektedir. Büyük bir birlikteliğe ihtiyaç vardır. Bu birliktelikle Macahel’de yaşayan, Macahelimizden gitmiş olan, yazlığa gelen veya Macahel’e gelemeyen hatta Macahel’i hiç tanımayan ülkemizin herhangi köşesinde iş yapan, sanayi kuran, enerji ihtiyacında olan her Macahelli için bir imkân doğmuştur. Macahel’deki tüm imkânları Macahelli’nin değerlendirmesi belki mümkün olmayabilir ama iki, en azından bir projeyi Macahel birliği olarak değerlendirebilirsek, hem Macahel’deki Macahelli’nin imkânsızlığı için kaynak olur hem de ülkemizin değişik herhangi yerinde yaşayan iş adamı, sanayici Macahelli,  Macahel’de ürettiği enerjiyi devlete satıp, bulunduğu yerde harcadığı enerjinin masrafını fazlasıyla çıkarabilir, buna kimin hatırına yok denilebilir bilemiyorum. Değerli hemşerilerim bunu siz düşünüyor da biz tasavvur edemiyor muyuz diyebilirsiniz doğal olarak, bu düşünceye de gayet içtenlikle saygı duyarım, hatta benden birkaç kat üstün düşünürlerimizin olduğunu ben de biliyor ve inanıyorum.

Değerli Macahelliler herkes bir şeyler düşünüyor, bir şeyler araştırıyor… Ancak görüyorum ki Macahel’de yapılan araştırmalar, incelemeler ve düşünülenler az da olsa dışa yansıyan durum, asla halkımıza gerçek olarak yansıtılmamaktadır. Detaylarına girecek değilim, ancak merak edenlere de her zaman izah etmekten asla geri durmayacağımı belirtmek durumundayım.

Değerli hemşerilerim, yakın zaman öncesinde köyünde üniversite öğrencisinin alacağı krediyi almamak için yazılı şikâyetlerle müracaat edip kaymakamlıkça kınanıp şikâyetini geri çeken akıl fukaralarının, bugün sanki Macahel halkını düşünür görünümü altında, bir iki aylık çıkarı için, yağcılık adına çok büyük holding, hatta uluslararası oyunlara, bilerek veya bilmeyerek piyon olduğunu, halkımızın önemli bir kısmının kuşkuya düştüğünü, birçoğunun da hiçbir bilgiye ulaşamaması sebebiyle yetersiz kaldığından dolayı kendi kuyusunu kazmakta olduğunu üzülerek de olsa görmekteyiz. Örnek vermek gerekirse Şubat ayının başlarında İstanbul’da Macahel Vakfı’nda yapılan toplantıda acaba dikkatinizi çekmiş midir bilemiyorum. Toplantıda yaşananlar hatırlanırsa, yukarıda belirttiklerimin tümünü o toplantıdaki uygulamalarda görebilirsiniz. İçimizdeki bazılarının, birilerine, Macahel’de bir köyün halkını, köy yönetimini yanına aldığını göstermek uğruna gösterdiği gayreti, yönetimi çeşitli hilelerle yönlendirme çabaları dikkatlerden kaçmamıştır. Ancak halkımızın bu durumun farkında olması da sevindiricidir. Bu konuda yazıda kimseyi rencide etmek istemediğim için detaylara girmek istemiyorum. Fakat merak edenlere, duyarlı olunmaması mümkün olmayan geçekleri, çok cüzi hesaplar uğruna gerçekleri hiçe sayıp kendi çıkarları uğruna halkın çıkarlarını feda etmeye çalışanların oyunlarını daha detaylı anlatmaya hazır olduğumu belirtmeyi de bir borç olarak görmekteyim.

Değerli Macahelliler konu çok uzun, ancak ben birkaç cümle ile toparlamaya çalışayım. Şöyle ki Macahelli değerli bir eğitim görevlimiz bir yazısında şöyle demişti hatırladığım kadarıyla: Boş akan suyun kullanılması için halk santrallere neden karşı çıkar demişti. Bunun sebebi insanlarımızın konuyu bilmemesi veya farkında olmamasıdır. Biz Macahelliler, memleketimizi mahrumiyetten kurtaracak olan, hem Macahel’de yaşayan hem de ülkemizin herhangi yerinde iş yapan insanlar için büyük gelir sağlayacak olan enerji yatırımının, ya farkında değiliz ya merak edip konuyu araştırmıyoruz ya da konu hakkında hiç bir bilgimiz olmadığından bu değere sahip çıkmıyoruz. Yazımın girişinde belirttiğim hususun tekrarında fayda görmekteyim. Bu imkân, Macahel için tarihi fırsattır. Macahelli’nin hiç bir şey yapmadan derelerin tümünün başkalarınca değerlendirilmesine ben de karşıyım. Ama “ne yapıyorum ne de yaptırıyorum” tezi artık çok geride kaldığı için, bugün veya yarın bu dereler değerlendirileceğine göre halkımızın vebaline girmeden hem halkın hem sanayici hemşerilerimizin adına gelin en azından bir tane projeyi Macahelliler olarak biz yapalım diyorum. Bu tarihi fırsatı kaçırıp, başkalarına kaptırmayalım. Doğalgaz holdinglerinin piyonlarından, küçük çıkarları için hareket edenlerin oyunlarından kendimizi kurtarıp, hep konuşan değil, güzel ve büyük iş yapan cevherlerimizi ortaya koyan kişiler olarak ortaya çıkalım. Sevgilerimle.

Em. Muht. Hasan Şimşek


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi