» Macahel Bizimdir İnisiyatifi - Macahel'in ve Macahelli'nin Sesi
Anasayfan Yap Favorilerine Ekle E-Posta Tavsiye Et İletişim Player'i Aç Siteyi Kişiselleştir
   
   
   
 

Ana Sayfa

Yazılar

Dilekçeler

Röportajlar

Haberler

Ziyaretçi Defteri

Bağlantılar

Forum

Resim Galerisi

Videolar

Site Üyeleri

İletişim
 
Üyelik Kullanıcı Adı :  Şifre :  Güvenlik :  Hatırla :    
 
 
Forumdaki Son Cevaplar : Macahel Vakfında alicengiz oyunları mı?..(MacahelBizimdir) CHPli Artvin Belediyesi HES Yapıyor..(Mereta) Getirilerini gördükçe HES desteklenecek..(Mereta) HESler Enerji İthalatını Düşürdü..(Mereta) Hidroelektrik Enerji ve Çalışma Sistemi..(Mereta) Macahel’deki Festival Adlı Gösterinin14’..(Mereta) Sözde Çevrecilik..(Mereta) Borçka Köylere Hizmet Götürme Birliği..(MacahelBizimdir) Elektriği Kesilen Köy, Rüzgar Enerjisind..(Mereta) Macahelin Geleceğine Dair Dışarıdan Bir ..(Maralli) Muhalefet Parti Belgelerinde HESler..(Mereta) Yenilenebilir Enerji ve Çevre..(Mereta) MGK Kararlarında HES..(Mereta) HES karşıtlarını fosil yakıt lobisi kışk..(Mereta) Yenilenebilir Enerji Nedir?..(Mereta)
Menü
Tanıtım
Camili (Macahel) Yöresi
Yöre Köyleri
Camili Köyler Birliği
Yöre Tarihi
Yöre Ekonomisi
Yöre Nüfusu
Yöre Yemekleri
Yöre Edebiyatı
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Faaliyetler / Araştırmalar
Yol Sorunu
GEF-II Projesi
Biyosfer Rezervi
Macahel'de Turizm
Macahel Projesi
Organik Tarım
HES Projeleri
Arıcılık
Festival
Yazılar
Köşe Yazıları
Yeni Eklenen 10 Yazı
En Sevilen 10 Yazı
Ziyaretçi/Linkler
Ziyaretçi Defteri
Bağlantılar
Yaşam/Eğlence
Televizyon/Radyo
Oyunlar
MacahelBizimdir.Org
Hava Durumu
Artvin
Ankara
İstanbul
İzmir
MacahelBizimdir.Org
Ulusal Haberler
MacahelBizimdir.Org
İstatistikler
Üyeler
Son üyemiz : macahelli123
Bugün : 0
Dün : 0
Kayıtlı üye : 254
Banlanmışlar : 0
Onay bekleyen : 0
Site sayacı
Bugün Tekil : 417
Bugün Çoğul : 417
Bugün Toplam : 834
Dün Tekil : 3039
Dün Çoğul : 3039
Dün Toplam : 6078
Genel Tekil : 8363915
Genel Çoğul : 8378834
Genel Toplam : 16742749
MacahelBizimdir.Org
» Karamanlı Nişancı Mehmed Paşa Tarihinde Macahel

Karamanlı Nişancı Mehmed Paşa, Osmanlı Sultanları Tarihi, Çeviren: Konyalı İbrahim Hakkı

Önsöz

Arapçadan dilimize çevirdiğim bu eser, Osmanlı sultanlarının ilk tarihlerinden birisi, belki de, mevzuunu yalnız Osmanlılara hasrettiği için, birincisidir. Yurttaki bütün kütüphanelerin ilmî bir şekilde tasnifi yapılmadığı ve ikinci cihan savaşı dolayısıyla İstanbul’daki değerli yazmalardan bazıları ihtiyaten yurdun iç taraflarına kaldırıldığı için biz tercümemize Ayasofya müzesinin içindeki Birinci Sultan Mahmud Kütüphanesinde, 3204 numarada kayıtlı bulunan nüshayı temel yaptık. Eserin İstanbul'da, Süleymaniye Kütüphanesinde, Âşir Efendi kitapları arasında 234 numarada kayıtlı ikinci bir nüshası daha vardır,

Ayasofya nüshasının birinci bölümünde Selçukluların Anadolu’ya gelmelerinden ve Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi'nin aile zincirinden bağlayarak Fatih Sultan Mehmed’in tahta oturmasına kadar gelip geçen Osmanlı sultanlarının hal tercümelerinden, zamanlarındaki fetihlerden ve başka olaylardan kısaca bahsetmiştir.

Mehmed Paşa, kitabının iki bölümünde de hiçbir kaynak göstermiyor. Fatih çağının, bilhassa İstanbul’un fethinden sonraki olaylarının içinde bizzat yaşadığı için bu hususta kendisinden daha salâhiyetli bir kaynak düşünülemez.

Mehmed Paşa, kendisinden daha önce yazılan ve bize kadar gelen İskendernâme’yi, Behcetüttevârih’i ve Düsturnâme’yi görmüş, bunlardan faydalanmıştır.

Mehmed Paşa’nın koruyucusu olan Sadırazarn Mahmud Paşa aynı zamanda Şukrullah’ın ve Düsturnâme sahibi Enverî’nin de koruyucusu idi. Bunlar da tarihlerini Mahmud Paşaya sunmuşlardı. Mahmud Paşa’nın müşaviri durumunda bulunan Konyalı Paşa’nın bunların kitaplarını görmesi kadar tabii bir şey olamaz. İskendernâme’yi de okumuş olması çok muhtemeldir,

Mehmed Paşa’nın bu üç kitaptan başka birçok kaynaklardan faydalandığı muhakkaktır. Fakat bu kaynaklar bugüne kadar keşfedilmiş değildir. Belki de bunlar büyük yangınlarda yanıp gitmiştir.

Mehmed Paşa’nın bu üç kaynaktan başka kitaplardan faydalandığını gösteren deliller vardır.

(…)

Kitabın ikinci bölümünde başka tarihlerin hiçbirinde rastlanmayan değerli malûmat vardır. Meselâ:

Fatih'in 884 ( = 1479) yılında İstanbul’da kalarak Gürcistan tarafına asker gönderdiği ve buradaki “Torul” kalesi ile “Mazahilit” vilâyetini tamamen fethettiği haberi şimdiye kadar gördüğümüz tarihlerin hiçbirisinde yoktur. Gürcü dil kaidesine göre Mazahilit has adının sonuna eklenen “it” kaldırılınca kalan “Mazahil”in üçüncü harfini, Gürcülerin, dillerinin ucundan söyledikleri ve bu harf Arap elifbasında bulunmadığı için Mehmed Paşa bu harfi “ص” (=S) ile yazmıştır. Türkler bunu “Maçahel” şeklinde söylüyorlar. Bu ad bugün Çoruh ilinin bir ilçesinde ve Çoruh ırmağının kıyısındaki bir köyde hâlâ yaşamaktadır.

Macahel eski Osmanlı idarî teşkilâtında “Çıldır = Ahısha” eyaletine bağlı bir sancak merkezi idi.

Hicrî 1046 (= 1636) yılında sadrazam Kemankeş Mustafa Paşa tarafından padişaha sunulan lâyihada ve eski coğrafya kitaplarında bu ad hep Macahel şeklinde geçmektedir.

Mehmed Paşa'nın verdiği bu malûmattan öğreniyoruz ki Fatih zamanında Osmanlı orduları şimdiki Batum’un yanına kadar olan toprak parçalarını Osmanlı sınırlan içine almışlardı. Bu hususta aşağıda metnin notlarında daha geniş bilgi verdik.

(…)

II Sultan Mehmed Han Tarihi

Sultan hazretleri 884 yılında şerefli merkezinde oturarak Tanrının yardımıyla düşmanları yenen ordusundan küçük bir fırkayı Gürcistan bölgesine gönderdi. Orada Torul denilen kale ile birlikte Mazahilit (1) ülkesini baştanbaşa fethettiler. Başka bir fırkayı da Çerkez ülkesi bölgesine gönderdi (…)

Dipnot:

(1) Bilim âlemi şimdiye kadar bu özel isim ile hiç meşgul olmamıştır. Mehmed Paşa’nın “ماضاخالات” seklinde kaydettiği bu yer, bugün Çoruh ilini de tamamen içine alan bölgeye eskiden verilen Maçahel adından çıkmıştır. Maçahel ismi şimdi Çoruh ilinin Borçka ilçesine bağlı olan Maçahel köyünde hâlâ yaşamaktadır. Ve bir bucağın da adıdır. Gürcüler bu adın ikinci hecesinin ilk harfini dil ucundan çıkan bir sesle söylerler. Haritalarda da Madschakal şeklinde geçer. Gürcülerin bu dil ucu harfi Arapçada bulunmadığı için müellif bunu “ص” harfiyle yazmıştır. Gürcüler yer isimlerinden birçoklarının sonuna bir “t” ekledikleri için buraya da Mazahilit, Maçahelit diyorlardı. Maçahel’in pek önemli bir kalesi vardı. Maçahel eski Osmanlı idari teşkilâtında Çıldır = Ahısha eyaletine bağlı bir sancak merkezî idi. Evliya Çelebi’nin yazma nüshalarında bu “ماجاخإل” Macehil şeklindedir. Bu ad basma birinci cildin 192 ve ikinci cildin 322’nci sayfalarında tertip yanlışlarıyla çıkmıştır. Mehmed Paşa’nın verdiği bu değerli bilgiden öğreniyoruz ki Fatih, Çoruh suyuna kadar bütün bu bölgeyi Osmanlı sınırları içine almıştı.

Kaynak: Karamanlı Nişancı Mehmed Paşa, Osmanlı Sultanları Tarihi, Çev.: Konyalı İbrahim Hakkı (Osmanlı Tarihleri I, Ed.: N. Atsız Çiftçioğlu, Türkiye Yayınevi, İstanbul, 1949), s.324-325, 360 (www.atsizcilar.com/karamanli-nisanci-mehmed-pasa0.htm).


 Yazan : MacahelBizimdir | Okunma : 4144 | Yorum ( 0 ) | Oy:  | Bu içeriğe oy verin
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Köşe Yazıları
Selim & Meral DURSUN
Macahel'de Gürcü İşçiler Olgusu: Nedenleri ve Etkileri Üzerine
Macahel son yirmi yıldır büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinden ge&c »Devamı
Okunma (1065)
Ekleme Tarihi (30.01.2022 09:12)

Zülküf YEŞİLYURT
Tünelna(ğ)me
Dayanmış kapıya zorlu kış Kasım, aralık hatta karakış Yağmur, fırtına, soğuk hava Ezelden, TÜN »Devamı
Okunma (1251)
Ekleme Tarihi (04.12.2021 02:18)

Zülküf YEŞİLYURT
Kovidname
Bulunmaz, Macahel’de Korona Binlerce şükür, Kadir Allah’a Sözümüz, c& »Devamı
Okunma (1600)
Ekleme Tarihi (14.11.2020 13:35)

Sen de Yaz Gönder
Diğer Köşe Yazıları
MacahelBizimdir.Org
Amacımız

» Macahel ile ilgili her türlü gelişmeyi takip etmek, gündeme taşımak ve değerlendirmek,
»
Yörenin her türlü sorununa bilinçli bir şekilde çözüm aramak,
» En önemlisi Macahel'e ilişkin yapılacak her türlü faaliyette, bizzat Macahel Halkının görüşlerinin etkin bir şekilde temsil edilmesine aracı olmak.

MacahelBizimdir.Org
Yerel reklam
Gitmek istediğiniz reklamın logosuna tıklayın!!!...
MERETA MÜZİK
Macahelli Müzisyen Murat ÇAKIR... Albümü, klipleri ve iletişim için resmi tıklayınız.

ÇORUH ELEKTRON
Vodafone Silver Bayii & Turkcell-Avea Satış Noktası Next-Nextstar Taplin Uydu Cihazları. Sinan ARSLAN & İlknur KAYA ARSLAN Merkez: Maradit Cad. No:28 Şube: PTT Cad. No:28 Borçka-ARTVİN coruhelektronik@hotmail.com

DURSUN BİLGİ İŞLEM
Dursun Bilgi İşlem Merkezi: Exper, Byron ve OEM bilgisayar, Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri, Networking, Yazılım, Bilgisayar donanımı, Web Tasarım ve Bilgisayar sarf malzemeleri Osman Yılmaz Cad. Belediye İş Merkezi No: 1/5 Hendek- SAKARYA

MacahelBizimdir.Org
Bu sayfa: 2,66 saniyede yorumlandı.
Sitemiz en iyi 1024x768 çözünürlükte Internet Explorer ile görüntülenir.
2002-2016 © Copyright Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Website motorumuz © 2006-2007 ByCafer & Aspsitem tarafindan üretilip gelistirilmistir.
Macahel Bizimdir E-Posta Grubu (Sadece Macahelliler)
E-posta:
Genel